top of page
  • albenacacheva

Аудиокнигите привличат слушатели с голямо разнообразие от съдържание


Kim Se-hee е взела новогодишно решение да намали използването на социалните медии и да чете повече книги, но не ѝ е било лесно да намери допълнително време за четене след работа.


38-годишната офис служителка потърсила достъпен и осъществим начин да се придържа към целта си и започнала да се абонира за Welaaa, платформа за аудиокниги, за да слуша аудиокниги със смартфоните си.


Оттогава насам тя е завършила няколко книги в метрото в часовете за пътуване, включително "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери, "Dollargut Dream Department Store" от Lee Mi-ye и няколко бизнес книги.

"Преди търсех новини с мобилния си телефон в метрото, но сега слушам аудиокниги със слушалките си. Чувствам, че използвам времето си по-разумно", споделя Kim.
"Слушането на аудиокниги обикновено отнема повече време, отколкото четенето на хартиени книги, но леките романи, прочетени от няколко разказвачи, бяха по-приятни, отколкото само четенето на текстове."

Kim е един от все по-големия брой потребители, които по различни причини избират да слушат аудиокниги у дома, в автомобила и навън с помощта на цифрови джаджи, включително смартфони, таблети, персонални компютри и интелигентни високоговорители.


Някои хора просто искат да се откъснат от мрежата, да се отпуснат и да послушат интересна история, докато заетите хора консумират информативно съдържание, за да са в крак с новостите в един наситен с информация свят.


Докато аудиокнигите са широко използвани в англоговорящите страни, преди десетилетие в Южна Корея имаше само ограничен избор от аудиокниги, предимно за хора с увредено зрение.


Пазарът на аудиокниги се разрасна през последните години, тъй като местни стартъп компании предложиха голямо разнообразие от съдържание на корейски език, за да отговорят на нарастващото търсене, особено когато хората прекарваха повече време у дома по време на пандемията COVID-19.


За да привлече тези, които искат да четат класически романи, Welaaa пусна колекция от близо 100 тома световна литература и получи положителни отзиви от абонатите си.

Според данните на Welaaa абонатите ѝ са слушали аудиокниги средно по 10,2 часа, като антиутопичният роман на Джордж Оруел "1984" е начело на категорията.

"Колекцията от световна литература, превърната в аудиокниги, е достъпна по всяко време и навсякъде, а професионалните разказвачи осигуряват по-завладяващо преживяване на произведенията", заяви в съобщение Moon Tae-jin, главен изпълнителен директор на Influential, операторът на платформата.

С нарастването на търсенето на аудиосъдържание цифровите издатели непрекъснато проучват нови начини да привлекат вниманието на слушателите.


През октомври Millie's Library, водещата национална платформа за електронни книги, пусна аудио драма "Welcome to Hyunam-dong Bookstore" с участието на актьорите Oh Yeon-seo и Lee Su-hyuk. Аудиодрамата, базирана на романа със същото заглавие, се състои от 15 епизода, всеки от които продължава 10 минути.

Съдържанието привлече особено внимание, тъй като платформата за електронни книги си сътрудничи с платформата за стрийминг на музика на мобилния оператор KT, Genie Music, за да приложи технология за изкуствен интелект (AI) за генериране на гласове за осем от 18-те герои.

"Бестселърът на Millie's Library вече е достъпен като аудиодрама с гласовете на звездни актьори", заяви на пресконференция Kim Tae-hyung, бизнес директор по съдържанието в Millie's Library."
"Значимо е, че съдържанието е създадено в сътрудничество с Genie Music, за да се постигне максимална синергия на опита на двете компании."

Големите технологични фирми също въведоха нови видове развлекателно съдържание без екран, за да завземат парче от развиващия се пазар.


Naver, водещият оператор на портали в страната, пусна аудиофилми чрез своята услуга за стрийминг на музика Naver Vibe, в които участват професионални актьори.


През ноември Naver Vibe пусна поредица от аудиофилми, "Reverse", разказана от Lee Sun-bin, Lee Jun-hyuk и Dasom, третият проект след "Far East" и "The Floor".

В него се използва Dolby Atmos - технология за съраунд звук, разработена за киносалони, за да се представи завладяваща история само чрез звук.

Въпреки че аудиофилмите, излъчвани онлайн, са сравнително нови за младите слушатели, някои ги възприемат като ретро версия на радиодрамите, които са били популярни през 60-те и 70-те години на миналия век.

"Не бях сигурен за проекта за аудиофилм, но приех предложението да предоставя на публиката нова форма на забавление", заяви режисьорът Im Kwon-joong по време на пресконференция.
"Тъй като мистериозният трилър трябва постоянно да предизвиква любопитство и напрежение, аз се съсредоточих върху същността на жанра."

Източник: Yonhap

Comments


bottom of page