top of page
Sakura

Азиатски шоута за срещи, заради които ще ви се прииска да направите нещо романтично


Наясно сме защо шоутата със запознанства са толкова популярни – макар че често се замисляме дали не са нагласени, ни харесва да мислим, че това, което гледаме в любимите си романтични сериали, е напълно възможно и в истинския живот.


Ако пък поне веднъж сте давали съвет за връзка на някой приятел, познавате задоволството от факта, че сте се оказали прави. Тъй като азиатските предавания не се ограничават само до т.нар. скиншип, един сложен свят на човешките отношения се разкрива пред нас, давайки ни шанса да ги пречупваме през призмата на собствените си гледни точки и опит.


Без да отлагаме повече, Ви представяме най-зарибяващите риалити шоута от такъв тип:


We Got Married

Joy и Yook Sungjae в предаването

Предаването включва личности от развлекателната индустрия, които трябва да сключат фалшив брак, да отидат на меден месец и да изпълняват други мисии. Чрез тях те могат да се сближат, а зрителите имат възможност да ги наблюдават в среда, различна от професионалната.


Taemin и Son NaEun


В него се раждат едни от най-обичаните звездни “двойки” като: Joy и Yook Sungjae, Taemin и Son NaEun, Eric Nam и Solar, Nichkhun и Victoria, Henry и Yewon, Lee Hong Ki и Fujii Mina, както и много други. Въпреки че се случва да се сформират реални двойки (Jung In и Jung Chi, които се ожениха наистина през 2013 г.; Hwang Jung Eum и Kim Yong Jun, които се срещаха повече от 10 години, но се разделиха), останалите остават приятели и/или колеги след края.


Като премина през няколко концепции (от “брак”, основан на романтиката, до по реалистичен такъв и до спиноффи със “съюзи” между знаменитости не само от Корея), We Got Married се задържа на екрана от 2008 до 2017 г. Преди време вълнение предизвика слух, че ще се завърне, като сред участниците ще бъдат членове на NCT, но от MBC заявиха, че преговорите са били за шоу с фалшиво семейство вместо за брак.


Феновете не пропуснаха да предположат, че причината, поради която никога отново няма да гледаме нещо подобно, се корени в токсичните нетизени. Ежедневие са ситуации, в които почитатели не одобряват връзките на идолите си, дори и да вземем предвид, че в последно време голяма част от изпълнителите ги заявяват открито.


Single’s Inferno

Корейското шоу на Netflix бързо завладя публиката, а концепцията му е следната: участниците са на самотен остров, от който могат да избягат и да отидат в “Рая” (луксозен хотел) само ако двама души се изберат взаимно. Не може да се отрече, че външният им вид и красивата обстановка изиграха огромна роля за успеха на Single’s Inferno, но има и нещо друго – въпреки привидната прилика с американските предавания от този тип, тук не е необходимо създаване на постоянни интриги (чрез външна намеса – например игри или непрекъсната промяна в правилата).


Избраните да се впуснат в краткото приключение, приличащо на к-драма, са уверени хора, но както всички останали, имат слабости и това още повече усложнява отношенията им.


The Future Diary

Тук още от самото начало научаваме, че всичко е нагласено…за да може да се превърне в истина в бъдеще. За разлика от други формати, в The Future Diary проследяваме историята само на двама души, което ни дава повече време да видим как се развиват отношенията им. Те трябва да следват инструкциите на мистериозен дневник с цел да се сближат. Maai и Takuto са толкова сладки, че със сигурност ще стискате палци да се съберат накрая.


Вторият сезон е също толкова интересен и се фокусира върху любовен триъгълник, но не от клишираните, този ще ви изненада.



Love Is Blind: Japan

Възможно е заглавието да ви се струва познато, тъй като японското предаване следва американския оригинал. Участниците в японския вариант обаче са много по-зрели и с ясното съзнание, че търсят някого, с когото да прекарат живота си. Едното нещо, което прави предаването интересно, е, че преди да се изберат, двойките не знаят как изглеждат, а също така, че хората в него вече са имали връзки, някои от тях брак, имат изградени кариери и знаят какво търсят. Затова привличането само по себе си не е достатъчно – след като заживяват заедно като истински двойки, се изправят пред предизвикателства, свързани с ценностите, характерите и вижданията за бъдещето.


My Daughter's Men

Едва ли е нужно да споменаваме колко неловко би било да знаеш, че всичките ти срещи се наблюдават от семейството ти. Но когато се отнася до предаване, концепцията е изключително забавна. Лесно е момичетата в My Daughter's Men да ти станат симпатични – независимо че са с различни характери, общото между тях е, че са колоритни личности. И докато гледате как ходят на срещи, забавляват се и се питат дали човекът срещу тях е правилният, реакциите на бащите им, които искрено се вълнуват за дъщерите си, ще ви накарат да се смеете от сърце. Сред коментиращите е и Kim Hee-chul, а ние не сме виждали скучно шоу с негово участие.


Terrace House

Вероятно поне веднъж сте чували за това шоу, което се излъчваше от 2012 година и има цели 5 сезона. То стана популярно заради липсата на прекалено много драми и непринудеността си, като е описано от GQ magazine по следния начин: “Риалити шоу за хора, които мразят риалитита”.


Shanghai Share Life

Shanghai Share Life има същата концепция като Terrace House – шестима непознати живеят заедно, като едновременно с това могат да продължат нормалното си ежедневие и да работят, учат и т.н. След като един участник си тръгне, друг идва на негово място, правейки обстановката по-динамична. Това, което кара хората да се припознаят в участниците, е, че не скриват, когато имат провали в личен и професионален аспект или проблеми в комуникацията. В профилите им в социалните мрежи дори можете да видите, че много от нещата, ако не сме сигурни за всички, станали в предаването, са истина. За разлика от продукции, в които панелистите не допринасят със смислени коментари, тези в Shanghai Share Life са необходими, защото дават пример от личния си опит, добре анализират поведението на съквартирантите и имат чувство за хумор.


Transit love

Как бихте се почувствали, ако ви се наложи да живеете под един покрив с бившия/бившата си? Е, тези участници определено знаят колко е неловко, тъй като концепцията на предаването е точно тази. По време на престоя си те могат да решат дали да се съберат с бившия си партньор или да отворят сърцето си за нова и различна връзка.


Напрежението става още по-огромно, когато първоначално никой не знае кой е бившият на този, когото харесва, а освен това на бившите им се налага често да споделят лична информация за хората, с които са били преди. Вероятно можете да се досетите, че вторият сезон на предаването, известно и под заглавието EXchange, стана доста популярно в социалните мрежи.


Ramyun & Chill

Това е онлайн шоу за срещи, което можете да намерите в YouTube. Концепцията на предаването е корейски мъже да опитат да се срещат с чуждестранни жени, част от които не говорят дори езика.


Интересно е да проследите каква е разликата между културите им и да видите как другата гледна точка възприема различни жестове и думи, както и какви са предразсъдъците, които всеки носи със себе си.



Comments


bottom of page