top of page
  • albenacacheva

ARMY към настоящия президент на Южна Корея: "Не политизирайте BTS"


Трябва ли BTS да участват в церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Южна Корея Yoon Suk-yeol? Някои фенове казват, че групата трябва просто да бъде оставена намира.


След като член на преходния екип на Yoon заяви във вторник, че се обсъжда участието на BTS в събитието на 10 май, феновете на к-поп групата заляха уебсайта на комитета с публикации, в които се противопоставят на това.

"Моля, не политизирайте BTS", гласеше един от постовете, качен в сряда.

На уебсайта на президентската канцелария подобна петиция, подадена във вторник, е събрала близо 5000 подписа до сряда следобед.

"Моля, не се опитвайте да използвате BTS като украса само защото са световни звезди", заяви пред The Korea Herald корейска фенка на BTS на 30 години с фамилно име Lee.

Темата за предполагаемото участие на BTS беше повдигната за първи път от Park Joo-sun, бивш заместник-председател на Народното събрание, който отговаря за подготовката на церемонията по встъпване в длъжност на Yoon на 10 май, по време на интервю за KBS Radio 1 във вторник.


Park каза, че това е "в процес на обсъждане", въпреки че не е потвърдено от агенцията на групата - Hybe.


Забележките дойдоха няколко дни след като председателят на преходната президентска комисия Ahn Cheol-soo посети централата на агенцията на BTS - Hybe.

Посещението предизвика спекулации, че новата администрация може да обмисли освобождаването на BTS от задължителната военна служба, въпреки че според Ahn този въпрос не е бил повдигнат по време на срещата.


Какво предизвиква противоречията?


Annie, 27-годишна почитателка на BTS от Съединените щати, която живее в Корея, заяви, че Yoon представлява "всичко, срещу което BTS се противопоставят", и че участието им в церемонията по встъпване в длъжност би означавало "подкрепа".

"BTS са за правата на жените и са направили много, за да насърчат жените по целия свят. Освен това те са възприемани като съпричастни към правата на LGBT от I-ARMY", каза тя, използвайки името за международния фендъм на BTS.
"Те също така са си сътрудничили с LGBT артисти и са ги представяли в своите V Lives и в социалните си медии."

Yoon, който спечели президентските избори миналия месец, проведе кампания, в която не липсваха противоречия.


Едно от предизборните му обещания беше да премахне Министерството на равнопоставеността на половете и семейството, което се превърна в антифеминистки митинг. По време на президентските избори през март мнозинството от младите жени гласуваха за неговия съперник и либерален кандидат Lee Jae-myung.


Миналия месец Yoon назначи Jang Sung-min, ръководител на World and the Northeast Asia Peace Forum, за специален помощник по политическите въпроси. Jang е направил редица противоречиви изказвания по адрес на LGBT общността и веднъж е сравнил хомосексуалността с „Черната смърт“.


Yoon също така има исторически нисък рейтинг на одобрение преди встъпване в длъжност. Според проучване на "Галъп" от миналата седмица само 55% от анкетираните смятат, че той ще се справи добре с работата си, а 41% - че няма да се справи. Предишните новоизбрани президенти са се радвали на много по-високи рейтинги на одобрение. Рейтингът на одобрение на Moon например надхвърля 80 процента през първия месец.

"Независимо дали става въпрос за политиката на Yoon по отношение на жените, или за политиката му на разделение, поредицата от негови действия трябва да представлява голямо разочарование за фендъма", казва критикът Jung Duk-hyun.

Струва си да се отбележи, че настоящият президент Moon Jae-in и BTS поддържат доста приятелски отношения.


През 2018 г. групата изнесе специален концерт в Париж в чест на френско-южнокорейските отношения, на който Moon присъства.


През 2021 г. и BTS, и Moon взеха участие в съвместно телевизионно интервю за американското предаване Good Morning America, тъй като групата посети Организацията на обединените нации в Ню Йорк като специален пратеник на президента.


По онова време съвместното участие в ООН беше критикувано от Партията на народната власт като изнасяне на "шоу".


Но Jung каза, че Army се различават от другите фендъми и имат чувство за общност и споделят "сходни мисли" помежду си, които са склонни да бъдат прогресивни. Въпреки че Moon също е използвал BTS за политически ползи, пропастта между Army и Yoon е по-голяма, обясни той.

"От глобална гледна точка много от регресивните политики на Yoon по отношение на правата на жените или демокрацията ще се окажат неразумни."

Въпреки че BTS са представяли страната си на световната сцена заедно с президента, изпълнението на церемонията по встъпване в длъжност би се възприело като "по-пристрастно", каза професорът по културология Lee Gyu-tag от университета "George Mason" в Корея.

"Ако BTS участват в церемонията по встъпване в длъжност и бъдат освободени от военна служба или им бъде отложена военната служба, това би изглеждало като "услуга за услуга".

Lee каза, че и за двете страни ще бъде от полза, ако правителството и културната индустрия се държат на разстояние, като даде за пример черния списък на известни личности при двете предишни консервативни администрации, в който беше включен филмовият режисьор Bong Joon-ho.

"Никой артист не изглежда добре, когато е силно свързан с политиката", казва професорът.
"Това ще създаде впечатлението, че к-попът се използва за правителствена пропаганда и въздействието му в чужбина няма да е положително."

Източник: The Korea Herald

Commentaires


bottom of page