top of page

Мобилни приложения за изучаване на японски език


Част от богатството на Япония се крие именно в езика им, съхранявал историите на самураи и гейши, бедни и богати, императори и монаси. Японският език не е екзотичен дар, който всеки може да притежава, той изисква усилия и търпение, докато изучаващият достигне до сърцевината му.


В България японският език може да се изучава както в частни академии, така и в по-висшите учебни заведения, но въпреки възможностите у нас, достъпността до учебни материали остава трудна за любителите, които геройски искат да започнат сами да разбират любимите си анимета, филми и сериали.


В тази статия подбрахме най-добрите приложения за изучаване на японски и съответно хирагана, канджи и катакана, разработени по интерактивен и забавен начин, който няма да Ви откаже от процеса, а напротив – ще ви окуражи да продължите.


1. Drops

Чрез приложението можете да учите повече от един език, но по-конкретно това е едно от често използваните приложения за учене на японска лексика и изрази. Разделено е на теми, така че да учите думите по смисъл в отделните раздели. Имате възможност и да чуете как се изговаря, докато гледате как се изписва думата, а за улеснение е добавена и картинка, която да ви помогне.


Ако отделяте по поне 5 минути на ден, за да учите нови думи или да преговаряте тези, които вече знаете, бавно, но славно ще забележите колко много сте натрупали като знания.


2. Japanese!!

Много ефективно приложение както за начинаещи, така и за напреднали. Чрез това приложение имате възможността да се запознаете с хирагана и катакана, което ще ви послужи като основа. Чрез интерактивните методи в приложението ще можете да упражните изписването на хирагана и катакана. То е удобно за тези, които искат да се запознаят с японския език в дълбочина, тъй като можете да учите както лексика, така и граматика. Това не е всичко! Приложението има и разработена част, която да ви съпътства при говоренето на японски!


3. TODAI Easy Japanese

Още едно безплатно приложение, подходящо за малко по-напредналите. Четейки статии и новини на японски език, вие също така учите и различна лексика, като в същото време свиквате с начина на подреждане на думите в изречение и изреченията в текст, така че да звучат смислено на японски. Думите във всяка статия са означени според трудността им и за кое ниво се отнасят. По този начин ще учите едновременно по-лесни и по-трудни нови думи.


4. Hello Talk

Това приложение може да ви е полезно по много начини, а ако изучавате повече от един език – не се колебайте дали да го изтеглите! С това приложение можете да упражнявате всичко – от говорене и писане до слушане и четене!


Създадено е на базата на социална мрежа, в която можете да публикувате снимки и статуси на езика, който изучавате, а отдолу в коментар ще видите какви грешки сте допуснали. Приложението ви дава възможност да се запознаете с други хора, изучаващи японски, или с японци, което ще направи процеса още по-приятен!


5. Anki

Едно от най-популярните приложения сред изучаващите японски език и неслучайно! С помощта на приложението бързо ще научите хирагана и катакана, което ще улесни по-нататъшния процес. Приложението е полезно и за тези, вече запознати с основата, тъй като ви дава възможност да учите нова лексика и съответно канджита. За тези от вас, които нямат достатъчно място на телефона си, има решение! Може да учите също толкова ефективно чрез уеб версията на приложението онлайн.


Още едно предимство е, че получавате нотификации на телефона си, което ще ви напомня ежедневно да не пропускате да поучите. В крайна сметка постоянството води до успех!

Comments


bottom of page