top of page
  • bknmoni

Ежегодният парад на фенерите се завръща след двугодишно прекъсване заради пандемията


След двугодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, мащабният парад на фенерите ще се възобнови този месец като част от включения в списъка на ЮНЕСКО Фестивал на фенерите, който се чества всяка година по случай рождения ден на Буда.


Орденът Jogye, най-голямата будистка секта в страната, заяви, че тазгодишният парад ще започне в 19 ч. на 30 април по обичайния маршрут в центъра на Сеул от портата Heunginjimun до Jonggak.


Ежегодният парад на фенерите, в който десетки хиляди будисти участват, като носят цветни фенери с различни форми, ще осигури спектакъл за тези, които идват да се насладят на вековния фестивал.


Известен още като "Yeondeunghoe" на корейски, фестивалът се провежда ежегодно в чест на рождения ден на Буда на осмия ден от четвъртия месец по лунния календар. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството през 2020 г.


Но заради пандемията беше отменен през същата година, а през 2021 г. мащабите му бяха намалени.


Служители на Jogye Order казаха, че са решили да възобновят парада тази година, но съгласно строги протоколи за COVID-19, тъй като облекчаването от страна на правителството на някои мерки, свързани с вируса, позволи провеждането на големи религиозни и културни събития.


Организаторите посочват, че освен парада, за фестивала са подготвили още неща към програмата.


Първото събитие ще бъде церемонията по осветяване във вторник на голямата скулптурна лампа, инсталирана на площада пред кметството на Сеул. Скулптурната лампа е направена от традиционна корейска хартия, или "hanji", във формата на триетажната каменна пагода в храма Hwaeom, разположен в Gurye, на 422 км южно от Сеул. Церемонията по запалването ѝ ще се излъчва на живо в канала на фестивала в Ютуб.


Основните програми, включително и културният спектакъл за участници, завръщащи се от годишния парад на фенерите, ще се проведат от 29 април до 1 май.


На 1 май храмът Jogye ще разполага с кабини, които предоставят на посетителите възможност да опитат да направят хартиени фенери във формата на лотос и да играят традиционни корейски народни игри. Рожденият ден на Буда се пада на 8 май тази година.


Фестивалът на светлините символизира осветяването на света, за да го направи изобилно и справедливо място за всички. Администрацията за културно наследство го определи като национална нематериална културна ценност през 2012 г.


Традицията датира от векове. "Историята на трите кралства", изобразяваща древното кралство Silla, разказва истории за кралски особи, които посещават храм, за да видят лотосови фенери.


Източник: The Korea TimesComments


bottom of page