top of page
  • Team BKNews

Hide: смъртта, която разтърси Япония


Внимание: статията съдържа чувствителна информация!


Hideto Matsumoto (松本 秀 人, 13 декември 1964 г. - 2 май 1998 г.), по-известен със

сценичното си име Hide, е японски музикант, певец и автор на песни и продуцент. Той

беше водещ китарист на рок група X Japan, както и солов изпълнител. На Hide се гледа като на икона на японската младеж, която се бунтува срещу конформисткото общество в страната си, а смъртта му бележи „края на една ера“. За първи път Hide се сблъсква с рок музиката на петнадесет години чрез Kiss. Същата година баба му му купува първата електрическа китара, което го кара да сформира групата Sabre Tiger през 1981 г. След училище той става лицензиран козметик, докато все още изпълнява със Sabre Tiger, но през 1987 г. решава да прекрати групата и е поканен да се присъедини към X (X Japan) като водещ китарист. Бившият фризьор и стилист Hide беше считан за един от създателите на вижуъл кей.


X Japan скоро се превръща в най-голямата рок група в Япония и все още се счита за една от най-легендарните групи на визуалната сцена на кей и до днес.


Hide продава милиони записи, както самостоятелно, така и като член на X Japan. X Япония се издига до известност в края на 80-те и началото на 90-те години. Когато се разпадат през 1997 г., той се съсредоточава върху соловата си кариера, която започва четири години преди това, и продължава да се радва на значителна популярност. В разгара на славата си, докато записва третия си студиен албум и е на път да стартира международна кариера с новосформирания Zilch, той умира през 1998 г. от самоубийството чрез обесване.


След разпадането на X Japan през 1997 г., Hide се фокусира върху соловия си проект „Hide with Spread Beaver“, както и върху формирането на втората си група Zilch с американски и британски изпълнители, и двете постигнали голям успех. Говореше се, че Хайд е бил ентусиазиран за 1998 г., защото това щяла да бъде най-натоварената година за кариерата му, но сутринта на 2 май 1998 г. след нощно пиене е бил намерен обесен от кърпа, вързана на дръжката на врата на апартамента си. Той се връща в Япония само пет дни по-рано след тримесечен престой в Лос Анджелис. Смъртта му се счита за самоубийство. В рамките на една седмица 3 фенове са загинали при самоубийства, копирани от неговото. Приблизително 50 000 души присъстваха на погребението му, като много хора бяха хоспитализирани, а десетки получиха медицинска помощ поради смесица от емоционално изтощение и горещина.


Въпреки че смъртта му на 33-годишна възраст се счита за самоубийство, мнозина смятат, че смъртта му е инцидент, сред тях и членовете на X Япония Yoshiki и Taiji. Не е оставена предсмъртна бележка и се спекулира, че Hide може да е практикувал техника за облекчаване на болките в гърба/врата, която е изисквала теглене и дръжка на вратата - техника, често практикувана от X Japan.


До ден днешен изпълнителят си остава музикално вдъхновение за много хора. Всяка година феновете отбелязват годишнината от смъртта му. Близо до гроба му се намира цветарският магазин Miurahanazono, в който могат да се закупят разнообразни неща за почитане на паметта му. Цветята, които се препоръчват, са белите лилии - те са гравирани и върху мемориалната му плоча.

На плочата в центъра е гравирано името му, а отдясно - китарата му, бели лилии, пеперуди и текстът на Hurry Go Round. Отляво със златни букви се вижда и посланието от родителите му, което гласи: "Ти премина през 90-те като вятъра. Обичаше музиката, обичаше поезията, обичаше хората. Обичан от всички и много мил, изпълнителят, обичаният син Hideto лежи тук."

Скрита в бялата статуя е и тетрадка. В нея всеки може да напише послание за сбогом и тя е изписана със съобщения на фенове от цял свят, които все още ярко си спомнят присъствието му.


Изготвил: Александър Георгиев

Comments


bottom of page