top of page
  • albenacacheva

8 факта за образователната система в Северна Корея


Северна Корея е най-мистериозната и изолирана държава в света. Диктатурата, наложена от Ким Ир Сен през 1948 г., продължава и до днес, начело с неговия внук Ким Чен Ун. Новините, които чуваме за Северна Корея, са предимно свързани с ядрените опити на режима, както и с бедността и мизерията, в която живеят милиони хора там. Прекалено малко информация има за образователната система в страната, в която по неофициални данни процентът на грамотност е 100%.


Образованието винаги е било предпоставка за развитие на икономиката на всяка държава, но сякаш тази зависимост не се отнася за Северна Корея, където се предполага, че тоталитаризмът се възпроизвежда чрез образователната система, а образованието е един от методите за развиване на култа към управляващата династия. Дали това е така? Ето ви 8 факта за размисъл:

1. Образованието е безплатно

В Северна Корея задължителното обучение е 12 години. Това включва 1 предучилищна година, 5 години начално, 3 години основно образование и 3 години гимназиален етап. Един малко известен факт за севернокорейската образователна система е, че образованието там е безплатно – както средното, така и висшето.


2. Учи се английски

Образователната система претърпява реформа след идването на власт на Ким Чен Ун през 2011. През 2012 програмата за обучение е променена, така че да отговаря на международните стандарти. Предметите, които севернокорейските ученици изучават, включват все повече природни науки и информационни технологии. В средните училища например часовете за изучаване на английски са почти толкова, колкото тези, посветени на майчиния език – 408 часа английски и 510 часа корейски.


3. Инвестира се в образование

Освен че образованието е безплатно, през последните години Северна Корея инвестира все повече средства в модернизиране на инфраструктурата си. Все повече училища разполагат с компютри и достъп до интернет. От друга страна, държавата се грижи и за преподавателите, като им дава на разположение жилища, в които да живеят със семействата си.


4. Училища пансиони

В Северна Корея отскоро са популярни и училищата пансиони, еквивалентни на основните, където възпитаниците учат и живеят. Разбира се, тези училища са частни и се намират в столицата Пхенян. Денят там започва в 6 сутринта, а в 6:10 е време за физзарядка. Преди обяд учениците имат 5 часа по 55 минути, а след обяд един час, който свършва в 14:55. После е време за извънкласни дейности, спорт и баня в 18:30. След вечерята в 19:00 има време за игра и учене, преди да стане време за сън в 21:30.

5. И в Северна Корея има състезание между учениците

Изненадващо или не, подобно на Южна Корея и Япония, и в Северна Корея има надпревара между учениците. В някои училища дори имената на учениците, постигнали най-високи резултати, се изписват на голямо табло, което всеки може да види. Тези ученици имат най-голям шанс да бъдат приети в най-престижния севернокорейски университет, а именно Kim Il Sung University в Пхенян.


6. Повод за гордост

Без значение дали сме в България, Япония, Южна Корея или Северна Корея, родителите на най-успешните и умни деца винаги се гордеят с тях. Погрешно разбиране е, че само ученици от Пхенян имат право да посещават университет. Учениците от провинцията също могат да влязат в университет, ако са отличници, което дава повод за гордост не само на родителите, но и на цялата общност.

7. Извънкласните дейности са на почит

Думата за извънкласни дейности в Северна Корея (куауе 과외) не трябва да се бърка със значението на думата в Южна Корея, където означава частен урок. В Северна Корея 과외 са всички онези извънкласни дейности, в които учениците участват след края на задължителните занятия. В тези часове, също безплатни, учениците се занимават със спорт и изкуства, както и в редовните часове. Разликата обаче е, че в допълнителните занимания могат да участват само ученици, които показват изключителни умения в дадените области. Те биват селектирани на база талант. Тези ученици имат честта и привилегията да участват в големите празненства и фестивали, които виждаме често в медиите.


8. Образователната система в Северна Корея нарушава международното право

Въпреки че повечето от изброените факти съвпадат с южнокорейското, и дори с европейското образование, не трябва да забравяме, че Северна Корея е диктатура, в която свободата на мисълта и словото е силно ограничена. Изолацията от света и пропагандата, която бива разпространена от режима в образователната система, нарушава правата на човека. Въпреки това Северна Корея напълно отхвърля ООН и пренебрегва техните резолюции и решения.

Comments


bottom of page