top of page
  • Team BKNews

7 причини да гледате “Followers”


“Followers” е японска драма на Netflix, която проследява историите на Nara Limi, известен фотограф, и Momota Natsume, която мечтае да стане актриса. След като Limi публикува снимка на младото момиче в социалната си мрежа, то става популярно за броено време и животът ѝ се променя. Въпреки че двете не си стават много близки и не се познават добре, амбицията да преуспеят в свят, в който всяко тяхно решение е поставено под въпрос, е това, което ги свързва силно. За скромните си 9 епизода сериалът ни представя въртележка от емоции, добра актьорска игра, храна за размисъл и красиви сцени, че и много повече. Вижте по-надолу още причини, поради които да не пропускате продукцията.


Кинематографията

Кадрите във Followers са просто наслада за очите! Ярките наситени цветове придават живот на сцените, а Токио е представен като космополитен град с безброй възможности, но и като град, който може да те погълне, ако не се справиш с избягването на капаните по пътя. Интересни места като кафенето Kawaii Monster в Хараджуку и teamLab в Одайба също са показани, така че може да го приемете като виртуална разходка из японската столица. Стилът на персонажите е само в плюс към това – няма да видите тези жени облечени в нещо невзрачно, те знаят как да привлекат вниманието към себе си.Приятелството

Limi, Tajima Eriko, Akane и Yuruko са достатъчно силни персонажи поотделно, но заедно правят перфектната тайфа. Всеки един от тях има различна история, различен характер и дори възгледи за живота, но това само ги обединява. Приятно е да ги гледаш как на края на деня разпускат, като споделят проблемите си – въпреки че го правят съвсем сериозно, разговорите им завършват със смях, защото,  когато имаш хора, които те подкрепят безрезервно, никоя ситуация не е чак толкова страшна и непреодолима.


Представянето на кариерата и майчинството

Limi е на възраст, в която започва да се замисля за дете. Има само една пречка – още не си е намерила половинка. Затова тя започва да си търси мъж с идеята да е самотна майка. В много консервативни общества все още е прието, че ако си самотна майка, е трудно да се справиш с възпитанието и осигуряването на добро бъдеще за детето си, както и, че една жена не може да е добра майка, а едновременно с това да преследва успехи в кариерата. Тези стигми обаче са напълно разбити в драмата и макар трудните моменти да не са скрити, Limi намира баланса между двете най-ценни неща в живота си.


Реалистичен поглед над развлекателната индустрия и влиянието на социалните мрежи

Независимо от факта, че младата актриса Natsume се старае, ролите, които получава, са незначителни. Снимката, която се разпространява в Инстаграм, променя всичко и за един миг тя се превръща в звезда. С това обаче ни показват, че социалната мрежа е нож с две остриета и бреме, а харесванията сякаш никога не достигат.

Вместо актриса, Natsume става модел и виждаме как е принудена да променя характера и визията си според обстоятелствата и очакванията на другите. Натискът е, както от страна на последователите й, така и от страна на компанията, която я представлява. Наблюдаваме и нещо твърде обичайно, но тъжно, за това каква е реалността за популярните личности в Азия – принуден си да се извиняваш за нещо, което касае личното ти мнение и е част от личния ти живот.
Връзките

В драмата можем да видим всякакви връзки, доказвайки, че единственото нещо, което има значение в тях, е любовта. Yuruko и Sunny са хомосексуални, като те играят второстепенни роли, поради което не успяваме разберем историите им напълно, но им е отделено достатъчно екранно време, за да проявим интерес как ще се развият нещата при тях.

Сериалът успява да убеди зрителите и в силата на връзката между Tajima Eriko и младият ѝ приятел, който не се опитва да се възползва от богатството ѝ и по този начин се дава друга перспектива на този вид отношения.


Гост звездите Ако сте изгледали достатъчно японски драми и ако сте достатъчно наблюдателни, във всеки епизод може да забележите по някоя гост звезда. Ще ви подскажем малко – к-поп групата MonstaX също участва. В случай, че за първи път се докосвате до японското кино, това е основателна причина да се поинтересувате от легендите в него и да потърсите и други интересни продукции. Посланието, че си заслужава да се бориш за мечтите си Както в началото на Followers, така и в края, Limi изнася вдъхновяваща реч за трудния път към успеха. Да продължиш да се бориш, въпреки яростта, която изпитваш понякога – това е истинската победа според нея. Като ярък представител на силните жени, които не се страхуват да поемат рискове, тя ни напомня колко е важно да действаш, за да получиш исканото, а не да живееш в анонимност. В крайна сметка, дори и да загубим всичките си последователи, най-важният последовател, който имаме, е собственото ни Аз.


Comments


bottom of page