top of page
  • albenacacheva

69-годишен мъж от Токио е арестуван за шофиране без книжка в продължение на повече от 50 години

Актуализирано: 2.01.2023 г.


На 15 май лек автомобил се движел през Higashimurayama, Токио, когато внезапно бил ударен отзад от триколесен мотоциклет Harley Davidson. Вместо обаче да спази съответната процедура и да уведоми полицията за сблъсъка, моторната триколка отпрашва в неизвестна пососка.


За щастие, няма пострадали при катастрофата, но по автомобила остава вдлъбнатина, чието отстраняване струва 400 000 йени (2 900 щатски долара). Затова собствениците на автомобила съобщават за инцидента на столичната полиция в Токио, която започва разследване на удара и използва камерата на автомобила, за да идентифицира превозното средство.


Едва около два месеца по-късно същият сребрист мотор бил забелязан от патрулен автомобил в Kiyose, Токио. Полицаят помолил заподозрения да спре, но той потеглил по тясна пътека, по която автомобилът не можел да влезе. Един от полицаите изскочил от колата и го последвал пеша, като накрая настигнал мотоциклета в задънена улица.


Когато полицаите поискали да видят шофьорската книжка на мотоциклетиста, той им казал, че я е оставил вкъщи. При допълнителен разпит обаче мотоциклетистът, 69-годишният Tatsuo Matsumoto, най-накрая се пречупва и признава, че никога не е имал такава, и бива арестуван за шофиране без книжка.


По-нататъшното разследване разкрива, че Matsumoto е управлявал мотоциклет без свидетелство за управление в продължение на повече от 50 години. Той обяснил, че шест пъти се е опитвал да получи свидетелство за управление на мотоциклет, но не е могъл да издържи писмения тест, издаван от полицията, затова се отказал в края на периода Showa, т.е. около края на 80-те години на миналия век.


Въпреки това е карал мотоциклети от 17-годишен и е бил научен от свой съученик, когато е постъпил в гимназията. По това време е бил хванат и глобен веднъж за шофиране без книжка, а след това още веднъж, когато е на 50 години.


Триколесният Harley е бил закупен преди четири години от дилър в префектура Saitama и е имал навъртени около 30 000 километра. Matsumoto заявява пред полицията, че го кара всеки ден, освен при лошо време, и че пред дилъра е изиграл същия номер със "забравянето" на шофьорската си книжка, когато купил мотора за около шест милиона йени (44 000 долара).


В Япония триколесен мотоциклет може да бъде управляван с обикновена шофьорска книжка за категория B, а не с мотоциклетна, но Matsumoto не е имал никаква книжка, така че това е спорно в неговия случай. Въпреки че действията на мотоциклетиста са били дръзки и безразсъдни, много читатели са по-изненадани, че той е успял да се промъкне през толкова много дупки в системата, за да стигне толкова далеч.


Източник: SoraNews 24

bottom of page