top of page
Sakura

6 трогателни корейски филма, на които ще се разплачете


Обикновено в киното търсим начин да забравим тревогите си и да си донесем положителни емоции. Филмите могат и да ни разплачат и да изтръгнат от нас чувства, които не искаме да изпитваме, но точно затова са стойностни. Вдъхновението е навсякъде около нас, стига да се огледаме, трудната част е в това, че за да разкажеш подобна история, трябва на първо място да си човек с голямо сърце.


Подбрали сме няколко корейски филма, които ще ви накарат да бършете сълзите си и/или да съчувствате на персонажите искрено:


A Taxi Driver (2017)

Сюжет: Самотен баща отглежда малката си дъщеря и работи усилено, за да изплати болничните сметки, останали от починалата му съпруга. Един ден той дочува, че чужденец е готов да плати голяма сума на таксиметров шофьор, който да го закара от Сеул до Куанджу и обратно. Без да знае, че чужденецът е немски журналист, той приема работата и двамата се отправят заедно към мястото.


Защо да го гледате? Филмът показва как главният персонаж Kim Man-seob – таксиметров шофьор от Сеул – е разкъсван между отговорността в личния си живот (да се завърне жив и здрав, за да отгледа дъщеря си)и помощта, която иска да окаже на всички готови да дадат живота си за страната. Въпреки че първоначално няма представа за движението, щом става свидетел на смърт и отчаяние, той не остава безучастен.


Действието се развива през 80-те години на XX век, когато в южнокорейския град Куанджу се надига протест с искания за демокрация. Освен че продукцията ни запознава с тежки исторически събития, се оказва, че и шофьорът и журналистът са реални личности, така че в края можете да разберете какво е станало с тях.


I Can Speak (2017)

Сюжет: Ok Boon е дръзка възрастна жена, която в рамките на 20 години е подала 8 000 жалби. Когато държавният служител Min Jae кара жената да спази процедурите, като си вземе билетче за подаване на жалбата, напрежението нараства.


Един ден Ok Boon вижда как Min Jae говори английски свободно и тъй като след години учене тя не е успяла да се подобри, моли него да ѝ стане учител. Докато прекарват повече време заедно, те започват да се разбират и да си стават близки като семейство. По-късно Min Jae научава причината, поради която Ok Boon толкова силно иска да научи езика.


Защо да го гледате? Филмът ще стопли сърцето ви, докато наблюдавате как младият служител и възрастната жена постепенно се сприятеляват и споделят тревогите си заедно. Но също така се разглежда и друга ключова тема – Ok Boon всъщност е била една от т.нар. комфортни жени и именно с това е свързано желанието ѝ да научи английски, за да разкаже на света историята си.


Kim Ji Young: Born 1982 (2019)

Сюжет: Kim Ji Young има едно от най-често срещаните женски имена. Тя работи в ПР агенция, женена е и има дъщеря. За да отглежда дъщеря си, тя напуска работата си. Внезапно започва да говори като майка си, по-голямата си сестра и други хора. Изглежда обладана, но какво наистина ѝ се е случило?


Защо да го гледате? "Kim Ji Young: Born 1982" е базиран на хитовата книга със същото заглавие и умело проследява трудностите и несправедливостите, с които ежедневно се сблъскват жените в обществото и в семейството си. Главната героиня говори не само от свое име, но и от името на близките си, които подобно на нея, са пожертвали много.


Miracle in Cell No. 7 (2013)

Сюжет: Lee Yong Gu има умствено увреждане, но живее заедно с малката си дъщеря Ye Seung. Един ден той се сблъсква с полицай, който е купил раница за дъщеря си – същата, която Lee Yong Gu иска, за да я подари на Ye Seung. Когато дъщерята на полицая умира в странен инцидент, а Lee Yong Gu се опитва да я съживи, той несправедливо бива обвинен в отвличане, убийство и изнасилване. Полицията се възползва от увреждането му и го кара да признае престъпленията, които не е извършил. Така се озовава в най-тежката килия № 7.


Защо да го гледате? Ще станете свидетели на истинската обич между баща и дъщеря. Постепенно трогнати са и другите затворници, които помагат на Lee Yong Gu да се вижда с Ye Seung. Всеки момент от филма ще ви накара да стискате палци за героите и да се надявате, че справедливостта ще възтържествува.


Всъщност ако ви е харесала известната драма "Prison Playbook" (2017), сме сигурни, че няма как да останете безразлични към този филм.


Pawn (2020)

Сюжет: През 1993 г. Doo Seok работи като лихвар. Той изглежда заплашителен, но всъщност има добро сърце. Един ден отива при Myung Ja, за да вземе парите си. Неочаквано тя дава малката си дъщеря като гаранция. Myung Ja е нелегален имигрант и е депортирана от Южна Корея. Така Doo Seok става настойник на Seung Yi.


Защо да го гледате? Това е още една сърцераздирателна история за баща и дъщеря – единствената разлика е, че тук двамата не са свързани кръвно, но дори без самият той да подозира, Doo Seok толкова се привързва към малкото момиче, че става неразривно свързан с нейната съдба. Заради работата му стават и доста комични ситуации, тъй като тепърва се учи как да се грижи за нея.


Rockin' on Heaven's Door (2013)


Сюжет: Choong Ui, който е знаменитост, има проблем със закона. Ето защо го принуждават да стане доброволец в заведение за неизлечимо болни, което е напът да затвори. Докато работи в хосписа, успява да се справи със собствените си психологически рани и в същото време да помогне на пациентите да осъществят мечтите си.


Защо да го гледате? Филмът е от тези по-стари, които с времето са се превърнали в класика и просто няма как да пропуснете. Красивата история ни учи, че независимо какво ни очаква в бъдеще, трябва да живеем в настоящето и до последно да се борим за мечтите си. Дори скептичният в началото певец започва да таи надежда и да вниква по-добре в душите на хората, които са на прага пред смъртта. Освен заради посланието филмът си заслужава и заради музиката.



Comments


bottom of page