top of page
Sakura

6 причини да гледате пакистанската драма "Parizaad"


През последните години пакистанските драми привлякоха все повече зрители заради простичките си на пръв поглед истории, които трогват душата, естествената актьорска игра, естетически издържаната обстановка и обикновено малкото на брой епизоди.


Parizaad (2021) също не е изключение – драмата разказва дълбоко човешка история и проследява живота на чувствителен и интелигентен мъж, който търси пътя си и не се вписва в границите, поставени му от обществото.


Можете да я гледате безплатно с английски субтитри в официалния канал на HUM TV.

Смятаме, че ако трябва да гледате една драма от тази страна, то би била тази. Ето защо:


Главният герой

Главният герой в тази драма се казва Parizaad, което на урду означава "красив", "с божествен произход" и "роден от феи". Противно на името си, той е извън стандартите за красота и често бива унизяван и пренебрегван заради външния си вид.


Въпреки всички несправедливости, които среща обаче, Parizaad продължава да е състрадателен и добър човек, готов да помогне на околните. Неговата страст е поезията, но обстоятелствата толкова се променят, че е принуден да се занимава с нещо съвсем различно. Дори тогава не губи качествата си – тъй като си служи отлично с думите, превръщайки се в идеален събеседник, и е лоялен, успява да спечели сърцата на хората, с които се среща през различните етапи от живота си.


По-късно той се издига и е любопитно да видите как запазва моралните си ценности и какво се променя в отношението на другите към него.


Силните женски персонажи

Съдбата тласка Parizaad в много различни посоки и така има възможността да се запознае с различни хора. Интересно е, че някои от жените в сериала не са представени непременно като любовни интереси, а по-скоро като сродни души, които се привързват към Parizaad с времето.


Всяка от тях е уникална и непременно ще ви е любопитно какво ще стане с тях. Те имат своите положителни и отрицателни черти, които ги превръщат в още по-близки до нас.


Naheed е богата и красива, една хитрост обаче ѝ струва много, Lubna се сприятелява с Parizaad в колежа, но зад привидната ѝ самоувереност се крие тайна; Laila е съпруга на шефа на Parizaad, която се чувства окована от любовта на мъжа си; Qurat ul Ain е сляпа радиоводеща, влюбена в поезията на Parizaad, Saima е момиче, израснало и отгледано като момче, което се бори срещу порядките на обществото и семейството си, а Saeeda е сестрата на Parizaad, която въпреки че има собствени проблеми, никога не спира да е опора на Parizaad.


Вижданията за любовта

Още в началото представите на Parizaad за любовта биват разбити на пух и прах. Заради ранимата си природа той дълго остава затворен в себе си и си позволява да излее чувствата си само на хартия, но постепенно се научава как да придобие самоувереност и да се бори за това, което иска.


"Любовта сама по себе си е егоистична. Любовта е нищо, ако не е егоистична. Иначе е само доброта."

Поезията

Както стана ясно, писането е силата на Parizaad. Той продължава да се занимава с поезия, макар че знае, че би било трудно да се издържа с нея.


Parizaad често цитира откъси и те идват точно в правилните моменти за героите. Дори ако не сте почитатели на тези творби, ще успеете да ги разберете заради достъпния начин, по който са поднесени. Използвани в драмата, те ѝ придават усещане на книга, разлистваща се пред вас.


"Урду е нещо, което трябва да попие в сърцето ти бавно - капка по капка. Ако чувстваш думите и емоциите, никога няма да ти е трудно да ги запомниш."

Показва вечното противоречие между външната и вътрешната красота

Външният вид на Parizaad му създава много препятствия и дори близките му го подценяват. Първоначално той смята, че ако забогатее, ще реши тези проблеми, но реалността бързо му показва, че собствената му несигурност също е пречка.


За хората, които си дават шанс да го опознаят за повече време, този фактор не е от значение и те се възхищават пред искреността на ценния си приятел.


Конфликтът между външната и вътрешната красота е най-силно изразен, когато Parizaad се запознава със сляпата Qurat ul Ain – момиче, което може да слуша само думите му.


"Казват, че Божественият никога не оставя някого незавършен. Но самите ние винаги търсим стандарти, по които да се измерваме."

Поставя въпроса за моралните ценности

Когато човек е непрестанно потъпкван и не вижда изход, може да се реши да рискува ценностите си. Parizaad мисли, че е готов да го направи, но щом реално е изправен пред дилемата, се колебае.


За да разберете Parizaad, трябва да знаете, че е честен, искрен и лоялен, затова поставя чуждите интереси пред собствените си. На пръв поглед това са качества, които хората смятат за добри, но понякога видим ли такъв човек, го смятаме за прекалено наивен и глупав. Останалите гледат пренебрежително на Parizaad, докато не стане въпрос за тях и Parizaad не им подаде ръка в труден момент.


Поставя въпроса за истинското призвание

Parizaad успява да вкуси всичките страни на живота – бедността, насладата от ученето и богатството. Макар че богатството задоволява основните му нужди, той продължава да копнее за други неща.


Сериалът показва, че не е нужно да вършиш нещо велико или да си признат от хората, за да се чувстваш пълноценен.

Comments


bottom of page