top of page
  • Sakura

6 мистериозни корейски драми, които няма да ви уплашат (донякъде)


Въпреки че с всяка изминала година популярността на мрачните драми, които включват убийства, мистерия, детективи, полицията и какво ли още не, за да станат по-заплетени, расте, те не са лъжица за всяка уста.


Има хора, които са твърде любопитни, за да пропуснат такава драма, но и умишлено избягват подобни жанрове, защото не им се гледа насилие. Това е разбираемо, затова имаме добра новина – може да намерите трилъри, които ще засилят интереса ви със заплетени случаи, но вечер ще можете да заспите спокойно. Ако сте привърженици на баланса между мистерията и хумора, между напрежението и спокойствието, ето кои корейски драми ви препоръчваме:


Link: Eat, Love, Kill (2022)

Сюжет: Драмата проследява мъж и жена, които споделят едно и също емоционално състояние. Eun Gye Hoon е готвач, който създава ресторант на мястото, на което близначката му е изчезнала преди 20 години. Един ден той усеща внезапни емоции, смее се и плаче без обяснение. Оказва се, че това са емоциите на жена, наречена Noh Da Hyun.


Защо да я гледате? Освен че ще се опитате да отгатнете какво се е случило със сестрата на Eun Gye Hoon и да разберете кой преследва Noh Da Hyun, има и много моменти, които ще ви разведрят – от неудобството необяснимо да споделяш нечии чувства до майката и бабата на Noh Da Hyun, които, опитвайки се да я предпазят, попадат в още по-големи недоразумения. Разбира се, можете да се доверите и на Mun Ka Young с нейния усет за комедии.


Behind Your Touch (2023)

Сюжет: Bong Ye Bun работи като ветеринар в градче без престъпления. Тя също така придобива сила – когато докосне задните части на човек или животно, може да види миналото им. Moon Jang Yeol е отличен детектив от Сеул, който е понижен в малкото полицейско управление в Mujin. За да се върне в Сеул, той започва да работи с Ye Bun по малки случаи, докато не се появява сериен убиец.


Защо да я гледате? Знаем, че на пръв поглед драмата звучи нелепо. Сигурно се питате как може да излезе свестен сюжет от това нещо. Все пак не се съмнявайте в уменията на Корея да превърне и най-странната тема в завладяваща.


Най-интересното е да проследите кой е убиецът в градчето, защото всеки жител изглежда като заподозрян. Докато разследвате, ще се забавлявате с Bong Ye Bun, чиято сила е колкото нейно предимство, толкова и проклятие, и Moon Jang Yeol, който с неохота ѝ съдейства, за да разкрие истината.


Psychopath Diary (2019)

Сюжет: Yook Dong Shik е 34-годишен офис служител, който е слаб и наивен, затова всички го използват. След инцидент той става изкупителната жертва на компанията си и тъй като може да изгуби работата си, а семейството му да го намрази, решава да се самоубие. Докато го прави, попада на убийство, но става инцидент, докато бяга от извършителя. Така се събужда с амнезия, а в ръцете му е дневникът на психопата. След като няма други следи за самоличността си, започва да вярва, че всъщност той е убиецът.


Защо да я гледате? Yoon Shi Yoon се справя перфектно с ролята на човек, който е толкова объркан, че взема за истина абсурдното. Черешката на тортата в ситуацията е общуването между истинския и фалшивия убиец. Макар че в драмата става въпрос и за истински престъпник, комичното не отстъпва през цялото време.


Summer Strike (2022)

Сюжет: Lee Yeo Reum е млада жена, чийто живот върви добре. Но внезапно работата става стресираща, майка ѝ умира в трагичен инцидент, а приятелят ѝ я зарязва. Ето защо тя решава да напусне работата си, отправя се към морето и не прави нищо за известно време.


Тя се мести в малкото градче Angok. Там се запознава с An Dae Beom – библиотекар със своя история. Преди години той е бил математически гений с ярко академично бъдеще пред себе си, но обстоятелствата го принуждават да стои далеч от големия град. Какво ще стане, когато тези изгубени души се срещнат?


Защо да я гледате? Драмата е повече реалистична, отколкото забавна, но нямаше как да не я включим. Докато тъмното минало на An Dae Beom се разплита постепенно, двамата герои постигат такава хармония помежду си, че дори тишината става приятна. Lee Yeo Reum е героиня, която ни дава да разберем, че няма нищо лошо понякога да забавим темпото, а An Dae Beom е толкова чувствителна, но и мистериозна личност, че непременно ще го харесате.


Strong Girl Namsoon (2023)

Сюжет: Kang Nam Soon има свръхчовешка сила. Тя изчезва още като дете в Монголия. Вече възрастна, тя пристига в Сеул, за да открие родителите си. Тя най-накрая се запознава с майка си Hwang Geum Joo – богата жена и жител на Gangnam. След като губи дъщеря си, Hwang Geum Joo се опитва да я намери и да води праведен живот. Gil Joong Gan е бабата на Kang Nam Soon и майка на Hwang Geum Joo. Бабата и майката също са родени със суперсила. Някак и трите се замесват в случай с наркотици, а детектив Kang Hee Sik започва да работи с тях.


Защо да я гледате? Ако сте гледали Strong Woman Do Bong Soon, знаете колко забавни моменти има в нея. Този спин-офф, който може да се гледа самостоятелно, не е изключение, но се вижда как създателите са се опитали да направят новата драма в известна степен по-различна и осъвременена. Паралелно с историята на Kang Nam Soon, която открива новото си Аз, следим и криминалния случай, който тепърва ще става по-сложен. Самите събития са доста преувеличени, но преднамереният начин на показване ни мотивира да продължим да следим.


The Killer's Shopping List (2022)

Сюжет: Въпреки че има отлична памет, Ahn Dae Sung още не е издържал изпита за държавна служба. Той се е явявал три поредни години, но всеки път се провалял. Независимо от това, остава все така решителен заради нестихващата подкрепа на майка си Myung Sook и приятелката си Ah Hee. Той е убеден, че следващият път няма да се провали.


Докато работи почасово в магазин, животът му поема неочакван обрат, когато в близка сграда става убийство. Като полицай Ah Hee усеща, че е неин дълг да разреши случая и започва разследване. Тя не е официален детектив, но скоро прави шокиращо откритие. Когато намира касова бележка от магазина на Myung Sook на местопрестъплението, Ah Hee замесва Dae Sung и майка му в разследването.


Защо да я гледате? Драмата успява максимално да използва малкото епизоди (само 8), смесвайки сериозното със смешното. Макар че е предвидима, Lee Kwang Soo, както обикновено, внася настроение с ролята си на “брилянтен идиот”, а OST-овете допълват атмосферата.

Comments


bottom of page