top of page
  • garbovauliana

5 мрачни корейски драми, които да гледате тази есен

Актуализирано: 21.12.2022 г.


Листата падат бавно и времето отвън все повече ни приканва да седнем пред екраните с чаша топъл чай и да се насладим на някоя нова или стара корейска драма. Разбира се, с наближаването на Хелоуин, искайки да се потопим в духа на празника, който въпреки че не се празнува официално в страната ни, се е превърнал в начин на забавление, все повече търсим по-мистериозни и страшни на пръв поглед драми, които да смразят кръвта ни. В тази статия ще представим на вашето внимание пет драми, които определено ще ви потопят в една по-мрачна реалност и ще ви накарат да преоткриете силата на хората да преодоляват страха.


1. Master's Sun

Master's Sun е драма в жанровете романтика, комедия, ужас, която държи зрителите си в напрежение до самия край. Режисираната от Jin Hyuk драма разказва за историята на момиче, което след нещастен инцидент губи щастливия си живот и се сдобива с необикновена дарба да вижда духове, ролята е изиграна блестящо от актрисата Gong Hyo-Jin. Героинята извървява своя мъчителен път почти сама до случайната си среща с Joo Joong-won, който е главен изпълнителен директор на компанията “Kingdom”. Неговият герой, изигран брилянтно от So Ji-sub, е амбициозен, движещ се от парите млад мъж, за който единствено значение имат нещата, които може да види със собствените си очи, но това бързо се променя след запознанството му с Tae Gong-shil. С времето главната героиня разбира, че когато е с него, кошмарните привидения не я преследват, а той открива един непознат за него свят на нежност и съчувствие. В хода на епизодите героите претърпяват драматични обрати, които ще оставим на вас да преживеете. Най-добрата поука, която може да си извадим от гледането на тази драма, е, че в сърцето на всеки се крие парченце доброта, независимо от имиджа, който човек си създава пред другите. А любовта в тази драма изобщо не е типичната, която сме свикнали да виждаме в повечето драми. Въпреки че в началото изглежда такава, тя сблъсква две напълно различни съдби и ги кара да осъзнаят, че не могат един без друг. Любовта е това, което прави живота красив, независимо от обстоятелствата, но както казва главната героиня: “Да обичаш някого невинаги означава да си щастлив”.


1. Save me

Драмата ,,Save me” е базирана на уебтуна Out of the World от Jo Geum-san. Тя разказва за едно младо момиче, което е въвлечено в секта на име ,,Лодката на спасението”. Психологическият трилър, режисиран от Kim Sung-soo, представя и една доста актуална за Южна Корея тема, свързана със сектите и тяхната измамна външност. Всъщост в началото всичко изглежда напълно нормално. Главната героиня Im Sang Mi, изиграна блестящо от актрисата Seo Ye Ji, и семейството ѝ се местят от Сеул в малко провинциално градче и всичко потръгва повече от добре, докато не попадат в ръцете на Baek Jung-ki или както го наричат още ,,духовния отец”, изигран от добре познатия на публиката актьор Jo Sung-ha, който постепенно успява да въвлече цялото семейство в сектата и да ги убеди, че в младото момиче се е вселил зъл дух, от когото тя трябва да се избави . В тази драма се появява и Han Sang-hwan, син на местния губернатор, изигран от изпълнителя, рапър, продуцент и актьор Ok Taec-yeon. По-късно, за да спаси главната героиня, под прикритие в сектата влиза и Woo Do-hwan, който е в ролята на Suk Dong-chul. Интересното при неговия персонаж е, че той сякаш знае психологически как се държат членовете на този култ и успява да влезе незабелязано. Персонажите от тази драма са силни и не се страхуват да се изправят пред несправедливостите и да ги разкриват пред света. ,,Save me” обещава на всеки зрител емоцонално наситено прживяване, изпълнено с много напрежение до самия край и лична драма, която няма да ви позволи да се отделите от екрана. А за любопитните - вече има и втори сезон!


Strangers from Hell

,,Strangers from Hell” е още една драма, реализирана по мотиви от уебтун, за която определено ще ви трябват здрави нерви и силно сърце, защото режисьорът ѝ Lee Chang-Hee без никакви специални ефекти успява да постигне ефекта на ужаса, отчаянието и страха, създавайки един запомнящ се психологически трилър. Сюжетът проследява пътя на младо момче на име Im Si-Wan, представен от актьора Yoon Jong-Woo. Младежът се мести от Пусан в Сеул, за да започне нов живот. В началото всичко върви сравнително добре, той си намира добра работа и жилище, в което въпреки мизерните условия, решава да остане. С всеки изминал ден обаче младият герой разбира, че съседите изобщо не могат да се нарекат “мили”. Всеки един от тях крие в себе си някаква зловеща страна, която често бива показвана на зрителя. Особено внимание се отделя на привлекателния Lee Dong-Wook в ролята на зъболекаря Seo Moon-Zo. През деня - отличен стоматолог, а през нощта - професионален убиец, той е идеалното олицетворение на модерния човек, който е принуден постоянно да носи маски, но след падането на нощта разкрива истинската си същност. Главният герой отчаяно търси помощ, но в големия град всеки има проблеми и дори полицията остава равнодушна към призива му. С времето Im Si-Wan разбира, че адът съществува и на земята, а хората са самите дяволи. Изпълнена с вълнение и страх, ,,Strangers from Hell” е психологически лабиринт, в който попада всеки зрител.


Extracurricular

,,Extracurricular” е на пръв поглед типичата корейска ученическа драма. Както знаем обаче, във всеки човек се крие една тъмна страна и понякога, за да постигне целите си, той може да прекрачи границите на морала. Трилърът на режисьора Kim Jin-min отново засяга актуални за Южна Корея теми. Главният герой Oh Ji-soo (Kim Dong-hee) е примерен ученик, уважаван от учителите и невзрачен за съучениците си. Той прави всичко по силите си, за да влезе в един от най-престижните университети. По пътя към целта и поради родителското отсъствие обаче, стига твърде далеч. За да си осигури нужните пари за влизане в университет, главният герой започва да се занимава нелегален бизнес, като става сводник и урежда клиенти на свои съученички. Персонажите в тази драма наистина са способни да ви раздвоят, защото тук няма герой и злодей. Всеки от тях има причина за това, което прави, така че не бързайте да ги съдите. Мрачната и напрегната драма ,,Extracurricular” показва до какво може да доведе тормозът, родителският натиск и високите очаквания към един млад човек. Тя е като зов за помощ, към който никой не трябва да остане равнодушен.


Hotel Del Luna

Последната драма от нашия списък ще ви отведе в един хотел, в който със сигурност не искате да остнете да спите. Драмата на Oh Choong-hwan, която през 2019 получи най-високата оценка от публиката, разказва историята на хотел за духове, управител на който е известната к-поп певица IU в ролята на Jang Man-wol - коравосърдечна и изпълнена със загадки личност, тя успява да намери нов мениджър на хотела си и Yeo Jin-goo, в ролята на нищо неподозиращия Gu Chan-sung, приема работата. Нищо обаче не е случайно. В хода на драмата историите на двамата главни герои съдбовно се пресичат и спасявайки света от зли духове, те откриват, че имат дори общо минало. Хотелът е прехода между рая и ада и представя по изключително интригуващ начин модерната представа за отвъдния свят. Естествено, напрежението и драматичните моменти не липсват, както и зашеметяващите тоалети. Драматургичната история се развива във всеки епизод, допълнена със страхотен саундтрак, за който драмата печели наградата “Най-добър саундтрак на годината”. Изпълнената с мистичност и романтика драма ,,Hotel Del Luna” представя невидимото за очите ни и ни кара да се замислим над земния си път, защото не се знае кога ще се озовем в хотела.


Приятно гледане!


Comments


bottom of page