top of page

2020 - 12 завръщания и дебюти, които описват годината

Несъмнено 2020 беше тежка, но и доста интересна година. Световни събития повлияха силно на шоубизнеса - контактите между хора бяха затруднени, затова пък дебютираха Aespa, група с виртуални членове, Лей похарчи за един видеоклип пари, с които би могъл да финансира цял, макар и нискобюджетен, филм, а Seventeen технически вече са собственост на BigHit entertainment. Въпреки всичкия този хаос в индустрията, най-важна остава музиката и в тази статия ще ви припомним най-запомнящите се завръщания и дебюти през 2020.


Януари: ATEEZ -Treasure Epilogue: Action to Answer




Не можем да отречем, че момчетата от Ateez не спират да ни изненадват албум след албум. Въпреки скромната си дължина (едва 15 минути), Epilogue е завръщане, което доказва нещо изключително важно - тази група може да създава прекрасни песни без да се нуждае от агресивен електронен ритъм. ''Answer'' звучи тържествено, макар и само в припева, опитва да разкрие вокалните възможности на Джонгхо и ако феновете погледнат отвъд смешните танцови движения в припева, определено е най-добрата песен за януари!


Февруари: Reminiscence - Everglow ( DunDun)



Вероятно още с прочитането на заглавието на тази секция сте си помислили: ''Защо тази песен?'' или пък ''Не беше ли през февруари завръщането на BTS?". Е, скъпи мои, хубаво е в края на тази трудна година да отдадем заслуженото на по-младите и неутвърдени групи. "Dun Dun" може да повтаря едни и същи две срички, да не е нещо новаторско в жанра, но чарът на момичетата от Everglow я изведоха до трето място в класацията на Billboard. С това те отправят сериозно предизвикателство към Blackpink на полето на титаничната битка между женските кпоп групи и вероятно през 2021 ще опитат да подобрят доста от постиженията им.


Заслужава си да споменем и завръщането в края на февруари на Spectrum с албума 0325 - въпреки усилията на момчетата от дебюта им през 2018 насам, неуспехът им през 2020 и пандемията от Covid-19 доведоха до финансов колапс на компанията им и тяхното разпадане по-късно през годината.


Март: NCT 127 - Neo Zone




Тройно платинен в корейските класации, но, уви, не успеха, който всички очаквахме. Всички песни от албума, освен една, заеха челни места в Gaon digital chart, разнообразието, което наблюдаваме от Elevator 127 до Kick it, разкрива потенциала на групата и все пак нещо се обърка в плановете на SM entertainment за този албум. Албумът (защото NCT, за разлика от Ateez, ни подариха цели 45 минути тяхна музика и наистина заслужават да употребим тази дума) е записан със съдействието на Universal music records, име от ''голямата тройка'' на американската музика. В такъв случай вероятно SM са се надявали на по-силно представяне отвъд океана, но за съжаление, от класациите на Billboard NCT покориха единствено седмичната, а в годишната албумът им се нареди едва на двестно място.


Април: I trust - (G)I-dle (Oh my God)




Макар да напомня силно на предишния сингъл на групата Lion и да се отличава с трагично нечестно разпределение на текста между членовете на групата, албумът е определен като един от най-добрите в kpop индустрията за цялата година, дори от критици, които далеч нямат навика да се изказват ласкаво. За корейското издание KultScene Кушал Дев пише: ''Докато слушате аутрото, позволете си да изпитате болката в гласа на Мини. Тя ни убеждава, че вероятно любовта и болката изобщо не са толкова различни''. С това завръщане Everglow също дадоха заявка да са конкуренти на по-популярни женски групи, а ако нямахме по-добро предложение за октомври, вероятно щяха да са на челна позиция и през есента с ''La di da''.


Май: Baekhyun - Delight (Candy)




Номиниран в няколко класации за албум на годината, тройно платинен в Корея и с дебют на пето място в класацията на Billboard. Каква е равносметката? Легендарният вокал на ЕХО е първият солов артист в kpop индустрията, постигнал all-kill, в класациите на Melon и Delight постига рекорд за най-много предварителни продажби на солов албум - над 700 хиляди. Candy сякаш приляга на Бекхьон повече от UN village - песента е игрива и енергична и както с голяма част от песните на ЕХО, независимо от звученето, в крайна сметка пак се пее за секс. Албумът има цели четири версии, което е необичайно за солови изпълнения, но определено заслужава вниманието - ''Ghost'' също е енергична и едновременно с това подхожда на един улегнал артист, а ''Bungee'' напомня на топъл джаз и ни позволява да си отдъхнем от някак натоварващото модерно звучене на kpop-а.


Юни: Hwasa - Maria / How you like that - Blackpink


Юни несъмнено беше един прекрасен месец за кралиците на kpop-a. Не можем да не обърнем внимание както на Blackpink, така и на Хуаса, защото със завръщанията си през юни те заслужиха по два Десанга (съответно за най-добър албум и най-добра песен в категории женски групи и жени соло). Месеци делят ''How you like that'' от албума на групата, който излезе едва през октомври и това е може би най-доброто решение, което YG entertainment са взели през тази година. Според нашето скромно мнение така песента получи заслуженото внимание, вместо да бъде засенчена от колаборациите на Blackpink с Лейди Гага и Cardi B.




Хуаса естествено отговори подобаващо на предизвикателството на соловия дебют на на друг член на Mamamoo - Солар по-рано през 2020. Maria беше всичко, което очаквахме, но и глътка свеж въздух за феновете на изпълнителите от нежния пол - факт е, че обикновено те наблягат на претенциозни, високи вокали, а Хуаса прави тъкмо обратното - без да прекалява с фалцета, създава приятна песен; която макар и представена през юни, не е просто летен хит. В допълнение, пеенето в ниска тоналност изисква много повече въздух и затруднява изпълнението на хореографията, но Хуаса доказа многократно на сцена, че се справя чудесно.


Юли: 1 Billion Views- EXO - SC / Nuna - Jessi



След като през миналата година EXO-SC понесоха жестока критика заради наличието на много красиви жени в клипа им, естествено, не си взеха поука. В солото на Сехун ''On me'' виждаме доста разкрепостени танцьорки и това говори само едно за рапърите на ЕХО - нищо, дори злобните netizen-и, не може да ги спре. Детронирайки другия sub-unit на ЕХО (ЕХО - CBX), те вече са най-продавания sub - unit в жанра. Само през първия час и половина от издаването си албумът има продажби на стойност един милион юана в Китай. Чаньол и Сехун участват в написването на всяка една от песните и от приятен ритъм, през балада до агресивен хип хоп, всичко намира място в албума. Възниква въпросът защо тогава EXO-SC не са част от грандиозния концерт, който SM entertainment организира в края на 2020, макар че компанията едва ли ще даде отговор на вълната от разярени фенове в Туитър.



Джеси от своя страна имаше далеч по-малко проблеми с компанията си, защото тя определено е бижуто на Pnation entertainment. Макар че твърди, че не може да танцува, рапърката е научила хореографията на водещата албума песен ''Nunu Nana'' за изключително кратко време. Тазгодишният ѝ проект отвори поле за колаборация с две от прекрасните момчета на kpop-а - рапърът BM от KARD, който ѝ партнира в ''Put it on ya'', и Джаксън Уанг. Последният се присъедини към нея и заедно изпълниха Nunu Nana на KBS song festival, като хонгконгското бижу на Got7 си спечели прякора ''Господин ръце с маниери'', тъй като очевидно се въздържаше от това да докосне бюста на Джеси и така стана един от малкото идоли, които ще изпратят 2020 с позитиви в социалните мрежи.


Август: Kang Daniel - Magenta (Who U Are)



С участието си в написването на пет от шестте песни в албума Даниел успя отново да се докаже като перспективен и способен музикант. След разпадането на Wanna one през 2019, много от феновете на групата чакаха трепетно да видят как ще се развие и ето, че завършвайки трилогия албуми, ''Color on me'', ''Cyan'' и ''Magenta'', той завършва 2020, напълно оправдавайки очакванията. ''Who u are'' бе номинирана за най-добра песен на годината на наградите МАМА и макар всички да знаем, че те обикновено са предрешени, самата номинация е невероятно признание за артист без голяма компания зад гърба си.


Септември: Wonho - Love Synonym #1: Right for Me


2019 ще остане в историята на kpop индустрията с много скандали, свързани с наркотици, и за съжаление единственият идол, който се завърна на сцената, макар и вече като солов артист, е Уоно. Радваме се да отбележим - през не чак толкова кратката си почивка, освен с трупане на мускулна маса, е лекувал мъката от срива в кариерата си и с музика. ''Losing you'' е съвършено прочувствена. По негови думи песента е на английски с цел да въздейства като послание към феновете му и определено - за бившия член на MonstaX загубата на публиката е била болезнена. Естествено, повече внимание получи ''Open mind'', защото за съжаление, за публиката коремните и гръбните му мускули се оказаха по-важни от чувствата му. Текстовете и цялостното излъчване на албума бяха определени от критиката като ''мъжествени'', но вероятно заслужаваха и по-щедри похвали - водещата песен от албума е добре изградена, звучи леко ретро и някак за ценители, доста по-сериозно от предложенията на бившите му колеги от MonstaX тази година. В първия куплет инструменталът е по-семпъл, което позволява да се концентрираме върху вокалите, хореографията и цялостното сценично излъчване на Уоно, който определено е един от най-добрите солови артисти на 2020.


Октомври: Taemin - Criminal



Темин е изключително характерен и го показва с всеки свой албум - успява да е едновременно екстравагантен и класика в kpop музиката. ''Criminal'' e добре дошла почивка от лошите момчета в жанра, защото в тази песен лирическият герой е разрушително влюбен в неподходящ човек. Диаболичните, зловещи концепции не са изненада, но му отиват, така че едва ли някой има нещо против. Добре дошла е и предизвикателната хореография - единствено Темин може да си върже и развърже ръцете на сцена и това да бъде прекрасен танц, а не цирков номер в стил Хари Худини.


Ноември: Kai - Kai




Дългоочакваният солов дебют на Кай е, по негови думи, концепция, която само той може да изпълни. Звученето напомня R&B от средата на първото десетилетие на 21 век, но много фенове предпочетоха да го нарекат thirst trap - може би е взел пример от Сехун за прекрасните танцьорки в клипа на ' Mhhh ', но човек не може да отдели очи от перфектните му движения, контрола, екстравагантното облекло. Той е както доминиращ и мъжествен (в ''Mhhh'', където подканва своето момиче да се насладят на чуждата ревност), така и лиричен (в ''Amnesia'', според която не помни нищо преди нея). Албумът беше определен като едно от десетте събития на 2020 в kpop индустрията според Vogue. Постиженията от гледна точка на продажби на албуми и класации са неизброими и го правят на -успешния соло изпълнител на SM entertainment, а може би и на цялата индустрия.


Декември: Better - BoA


''Better'' е най-доброто заглавие, което завръщането на BoA през 2020 можеше да носи, защото тя става все по-добра и върви само напред и нагоре. Тази година тя отпразнува 20 години на сцената и е най-активния идол от своето поколение. Като икона на kpop музиката, тя не изневерява на своя стил, леко ретро е, дори може би в стил Джанет Джаксън и това ѝ отива. По нейни думи работата по юбилейния албум е била трудна и напрегната, но целта на екипа ѝ е била да получи резултат, близък до стила ѝ от миналите две десетилетия. Песента, а и целият албум, не наподобяват нищо друго видяно и чуто през 2020.


От екипа на BKNews ви обещаваме да следим новините от света на kpop музиката, а и не само, и през 2021 да ви предоставяме точна и богата информация по всички любопитни теми от Далечния изток.

bottom of page