top of page
  • albenacacheva

Очаква се над 2,8 млн. души да посетят к-поп концерти извън Корея през 2022 година


Според Hyundai Motor Securities през 2022 г. около 2,85 милиона души ще отидат на к-поп концерти извън Корея, тъй като много държави се стремят да преминат от пандемия към ендемична форма.


В последния си доклад брокерската къща прогнозира, че HYBE, дом на к-поп звезди като BTS, Tomorrow X Together (TXT) и ENHYPEN, ще привлече 1,27 млн. посетители на концерти извън Корея тази година, а SM Entertainment - в която се помещават NCT, EXO и aespa - ще привлече около 630 000 зрители. JYP и YG Entertainment вероятно ще съберат съответно 500 000 и 300 000 зрители. Първата представлява TWICE, ITZY и Stray Kids, а втората - BLACKPINK и TREASURE.

"Цифрата 2,85 млн. е приблизително 43% от общия брой на посетителите на концерти в световен мащаб през предпандемичната 2019 г.", заявиха от компанията за ценни книжа, като добавиха, че преди три години е имало повече от 6 млн. зрители.

Поради пандемията от COVID-19 през последните две години к-поп певците не можаха да организират много концерти на живо, което доведе до това, че техните компании загубиха един от най-доходоносните си източници на приходи. Така увеличаването на броя на концерти на живо, които са много по-доходоносни от онлайн шоутата, вероятно ще увеличи продажбите им и ще съживи к-поп индустрията. Средно един онлайн концерт струва около 30 000 вона до 40 000 вона (24,50-32,70 долара) на място, докато концертът на живо може да струва над 100 000 вона.


К-поп гигантът BTS вече започна рано, като изнесе концертите си "BTS Permission to Dance on Stage - Las Vegas" на стадион Allegiant на 8 и 9 април пред 100 000 фенове. Групата организира още две шоута на 15 и 16 април, които привлякоха още 100 000 души.

TWICE, които събраха 100 000 зрители по време на световното си турне през февруари, ще изнесат още два концерта на стадион Banc of California на 14 и 15 май, превръщайки се в първата к-поп момичешка група, която изнася концерт на стадион в Северна Америка. Предвижда се групата да привлече около 44 000 фенове за предстоящите си концерти.


До юли Stray Kids ще направят турне и в Лос Анджелис, Чикаго и Токио, наред с други градове. ATEEZ ще изнесе концерти в шест града в Европа, а TREASURE ще посети Япония през ноември, за да изнесе концерти в шест града.


The Boyz ще тръгне на първото си световно турне, озаглавено "The Boyz World Tour: The B-Zone" през следващия месец.

"Групата ще започне турнето си в Лос Анджелис на 29 май и ще изнесе концерти в шест големи града в САЩ", се казва в изявление на нейната агенция IST Entertainment.
"След това членовете на групата ще отлетят за Европа и ще излязат на сцената в четири града, включително във Великобритания и Холандия."
"През последните години к-поп лейбълите чакат подходящия момент, за да възобновят музикалната си дейност извън Корея", казва вътрешен човек от индустрията.
"Изглежда, че все повече певци ще летят в чужбина, за да съживят международното си присъствие."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page