top of page
  • bknmoni

15 корейски драми, които обръщат внимание на психичното здраве


През последните години се появиха доста корейски драми, засягащи психическото здраве – тема, която все още е табу в някои държави. Затова създаването на такъв сериал е нож с две остриета – той трябва да успее ясно да изрази посланието си, без да омаловажи проблема; трябва да е интересен, но комедията да не е на негов гръб; ако има за цел да осведоми зрителите, е необходимо добро познаване на заболяването. Ето няколко драми, които обръщат внимание на тези подробности:

1. "Our Blues"

Получавайки много любов, драмата предоставя поглед върху няколко борби на психичното здраве като депресия, разбити семейни отношения и случайна бременност. "Our Blues" е една от драмите, които не се занимават само с една, а с няколко борби.

2. "It's Okay to Not be Okay"

Още една драма, която предоставя дълбок поглед върху ефектите от влошеното психично здраве, съсредоточена около историята на психиатър и автор с доста трагично минало. Драмата ви превежда през възходите и паденията на тези, които се борят да се примирят с миналото си.


3. "Kill Me Heal Me"

Cha Do Hyun се бори с множествено личностно разстройство заради травми от детството. Драмата показва колко трудно е човек да преодолее душевните си борбии трябва издръжливост и постоянство, за да победиш демоните си. Със сигурност не е за изпускане!

4. "Weightlifting Fairy Kim Bok Joo"

Въпреки че през повечето време драмата запазва забавния си тон, могат да бъдат забелязани и леки нюанси, които хвърлят светлина върху психичното здраве. като започнем от главната ни героиня, която започва да изпитва притеснения относно външния си вид и в един момент дори спира да се занимава със спорта, до второстепенен герой като Song-Si-Ho, която се лишава от храна в името на гимнастиката.


5. "My Mister"

В постоянно състояние на негативизъм и депресия, след като е загубила семейството си и ѝ се налага да се грижи за болната си баба, Lee Ji An се бори да намери надежда в живота. Още една страхотна драма, която показва как загубата на близки може да повлияе негативно на живота на човек, но и как можеш да намериш опора в някого, когото не си очаквал.

6. "It’s Okay, That’s Love"

Това е един от най-запомнящите се сериали, който се занимава с психично здраве и изцеление. Когато Jang Jae Yeol, прочут известен автор, е видян да се бори със сериозно психично заболяване, зрителите могат да почувстват състрадание към него. Той е един от първите мъже в драма, който страда от шизофрения, и зрителите проследяват трудностите му. Любовта и лоялността, които той получава от своята любов Ji Hae Soo, е възвисяващо да се види.

7. "SKY Castle"

Едно от най-хубавите неща за тази драма е осведомеността и вниманието, което насочват към учениците, справящи се с натиска винаги да са перфектни. Този постоянен стремеж да успеят и да работят упорито може да ги накара да претърпят сривове и да изпаднат в депресия - нещо, което тази драма показва толкова ефективно.

8. "Flower Boy Next Door"

Go Dok Mi е интроверт, който прекарва по-голямата част от дните си, избягвайки хората на всяка цена. Тя почти не напуска малкия си апартамент и намира хората за натоварващи. Но когато Enrique Geum я хваща да преследва съседа си, нещата стават доста неловки. Двамата създават невероятна връзка и започват да развиват сериозни чувства един към друг. Тя има социална тревожност, която ѝ забранява да общува с всеки извън дома си, поради което остава на закрито. Но когато среща Enrique, той я предизвиква да излезе от черупката си и да се справи с проблемите, които се крият дълбоко в нея. Тя осъзнава, че трябва да преодолее страха си, за да се излекува. Това е очарователна любовна история, която показва как противоположностите наистина се привличат!


9. "Chocolate"

Драмата разказва за мъж и жена, срещнали се като деца и сблъскващи се с много нещастни обстоятелства, които ги разделят. Те преминават през трагични събития, които съдбоносно ги събират отново като възрастни. Lee Kang става успешен мозъчен хирург, а Moon Cha Young е готвач. И двамата преживяват загуби още като млади.


Когато Moon Cha Young получава травма, тя става неспособна да се справя с нея, докато остарява, което я принуждава да погребе спомена в себе си. Всеки път, когато се задейства травма от нещо в живота ѝ, тя получава тежка паническа атака, която често я кара да припада. Постепенно осъзнава какво е събитието, което е заровила толкова дълбоко в себе си, и намира начин да се примири с него, за да може да живее живота си на свобода.


10. "Just Between Lovers"

Това е драма, която разказва за трагичен инцидент, преживян от Lee Kang Doo и Ha Moon Soo. Двамата се срещат като възрастни и не осъзнават, че са участвали в инцидента, който се е случил, докато са били деца.


Когато се събират отново като възрастни, Lee Kang Doo разбира, че Moon Soo е била толкова травматизирана от миналото си, че го е забравила напълно. Kang Doo ѝ помага да се примири с миналото си, за да се излекува.


11. "Secret Garden"

В този класически сериал Gil Ra Im е каскадьорка, която случайно среща бизнесмена на име Kim Ju Won. Въпреки че в началото двамата се отблъскват взаимно, бавно започват да се влюбват един в друг. В резултат на трагични събития от миналото, Ju Won страда от тежък случай на клаустрофобия, която му забранява да влиза в асансьори и дори да шофира в тунели. Когато среща Gil Ra Im, той осъзнава, че това, от което се нуждае в живота си, е да се отпусне и да позволи на любовта да се случи. Тя се превръща в ключовата причина той да намери мир.

12. “Clean With Passion For Now”

Yoon Kyun Sang играе главния изпълнителен директор на компания за почистване на име Jang Sun Gyeol, който е сериозен гермафоб. Той среща Gil Oh Sol (Kim Yoo Jung), която не се интересува от външния си вид и да бъде спретната и това не е на първо място в натоварения ѝ списък с неща, които трябва да прави. Двамата се срещат и първоначално се мразят, но тази омраза бавно преминава в любов.


Jung Sun Gyeol има тежко обсесивно-компулсивно разстройство след травма от детството. След определено събитие Sun Gyeol е пълен гермафоб и това му е попречило да има някаква нормална връзка и живот. Така че когато среща Gil Oh Sol, той се изправя пред момиче, което го предизвиква да се промени. Тя му дава куража да се изправи пред проблемите си. Тази очарователна романтика, въпреки сериозната тема, ви кара да се смеете.

13. "Heart to Heart"

Cha Hong Do (Choi Kang Hee) е невинна жена, която има тежка социална тревожност. Тя не може дори да погледне хората в очите, без да се изчерви и да поиска да избяга и да се скрие. Всичко, което научава за живота, е от книгите, но след смъртта на баба си се принуждава да изследва света. По това време тя среща Go Yi Seok (Chun Jung Myung). Yi Seok е в състояние да даде на Kang Hee смелостта да излезе от черупката си и да намери увереността да стане по-добра. Той е търпелив с нея, докато тя се справя с тревогите си. Това е красива любовна история, която показва борбите със социалната тревожност!

14. "Beautiful Love Wonderful Life"

Драмата проследява три семейства, чиито истории са преплетени. Главното действащо семейство се състои от три дъщери със собствени проблеми, които се развиват в сериала. Във всички семейства има бракове, разводи и измами и те се научават да разчитат един на друг и да си помагат в проблемите си. Kim Chung Ah (Seol In Ah) преживява труден период, но цялото ѝ семейство изглежда не го забелязва. Тя е тормозена в училище, което я прави депресирана и стига до степен да планира да се самоубие. В деня, в който се кани да посегне на живота си, решава да не го прави. Chung Ah в крайна сметка намира надежда в себе си да иска да живее живота си въпреки всички трудности, през които е преминала, и също така намира любовта в процеса.

15. "Thirty but Seventeen"

Gong Woo Jin (Yang Se Jong) не е същият след трагичен инцидент, който се случва, когато е бил по-млад. Той намира за трудно да се свързва с хората като възрастен и самоусъвършенстването определено не е нещо, което наистина го интересува. Тогава той среща Woo Seo Ri (Shin Hye Sun), момиче, което се събужда от кома след 13 години. И двамата преживяват едно и също травмиращо събитие в гимназията. Това се отразява драматично на животните им по различни начини. Woo Jin отказва да взаимодейства със света и в резултат на това се е скрил в черупката си. След като отново среща Seo Ri, той разбира, че тя държи ключа, който е нужен, за да се справи с травмата от миналото.


Hozzászólások


bottom of page