top of page
  • bknmoni

15 август - Денят на независимостта на Индия: история и чествания


Какъв е този ден?

Денят на независимостта в Индия се отбелязва на 15 август всяка година. Той се празнува на тази дата още от 1947 г., когато влиза в сила Актът за независимост на Индия, който установява Индия и Пакистан като отделни държави, които вече не са под британско империалистическо управление (В Пакистан Денят на независимостта се празнува на 14 август). Действителната дата на независимостта на Индия е 18 юли 1947 г., но британският лорд Mountbatten променя датата, за да съвпадне с втората годишнина от капитулацията на Япония пред съюзническите сили на 15 август.

Как се празнува?

Независимостта се отбелязва в цяла Индия с церемонии по издигане на знамена, различни учения и пеене на индийския национален химн. Освен това в столиците на индийските щати се предлагат различни културни програми. След като министър-председателят участва в церемонията по издигане на знамето в историческия паметник "Червената крепост" в Стария Делхи, следва парад с членове на въоръжените сили и полицията. След него министър-председателят изнася обръщение по телевизията към страната, в което разказва за основните постижения на Индия през предходната година и очертава бъдещите предизвикателства и цели.


Пускането на хвърчила също се е превърнало в традиция на 15 август, като хвърчила с различни размери, форми и цветове изпълват небето. За да отбележат деня, правителствените служби в Ню Делхи остават осветени през целия празник, въпреки че са затворени.


История


Управлението на Британската империя в Индия започва през 1757 г., последвано от Английската източноиндийска компания, която придобива контрол над цялата страна, като печели битката при Plassey. Индийското движение за независимост започва по време на Първата световна война и е водено от известния лидер Махатма Ганди. Той твърдо се застъпва за отказ от сътрудничество, ненасилствен метод на протест, след което се провежда движението за гражданско неподчинение. След безмилостно дълги кампании за независимост, борбата на Индия дава резултат. Великобритания е отслабена след двете световни войни и започва да мисли за прекратяване на управлението си в Индия. През 1947 г. британското правителство декларира прехвърлянето на всички правомощия на Индия до юни 1948 г., но продължаващото напрежение и насилието между мюсюлмани и индуси довежда до консенсус за разделянето на Индия на две отделни държави. За да се справи с това, британското правителство предлага на 3 юни 1947 г. всяка конституция, изготвена от Учредителното събрание на Индия, да не е приложима за части от страната, които отказват да я приемат. В същия ден планът за разделяне е приведен в действие от лорд Mountbatten - тогавашният вицекрал на Индия. Планът му е одобрен както от Конгреса, така и от Мюсюлманската лига. По време на начертаването на нови граници на картата на света между 300 000 и 500 000 души загиват и от двете страни. На 15 август 1947 г., в полунощ, Индия получава независимост и завършва с емблематичната реч на Джавахарлал Неру: "Опитайте със съдбата". Голямото британско управление над Индия приключва с правомощията, прехвърлени на новите независими държави Пакистан и Индия. Лорд Mountbatten става първият генерал-губернатор на новия доминион на Индия, а Джавахарлал Неру става първият министър-председател на независима Индия. Учредителното събрание, създадено през 1946 г., става парламент на индийското владение. Оригиналното знаме на Индия е било съставено от 2 символични цвята - червено и зелено, но Ганди предлага да се добави бяла лента в средата с въртящо се колело, за да представлява националния прогрес на Индия.



bottom of page