top of page
  • Sakura

14 индийски филма на ужасите, които си заслужава да гледате


През последните години индийските филми на ужасите (и за съжаление, не само) натрупаха лоша слава. Хората ги асоциират със зле скалъпени сюжети, изкуствена игра и ефекти тип "направени в Paint". Но ако загърбим за миг тези предразсъдъци, ще открием, че индустрията се развива със собствено темпо и има качествени нови, както и стари, на които не сте обръщали внимание досега, продукции.


В този списък ще ви предложим индийски филми, които може да гледате, ако ви се гледа нещо различно от романтики, комедии и мелодрами. Обещаваме, че дори в някои от тях да има песни и танци, са само на подходящо място и допринасят за атмосферата.


Bulbbul (2020)

Bulbbul е кинематографично изпипана продукция, базираща се на легенда, като в основата на историята е залегнал социален проблем. Сюжетът се върти около мистериозната Bulbbul, която е била дете булка, и загадъчните смъртни случаи, поразяващи селището ѝ. Разкрива се израстването на една жена, която намира сили в себе си.


Raaz

Raaz е поредица от четири филма, които обаче не са свързани помежду си и могат да се гледат поотделно (първите части, разбира се, са класика).


Първата част от 2002 г. е вдъхновена от холивудския филм What lies beneath и разказва за Sanjana и Aditya: те решават да дадат последен шанс на брака си и отиват на почивка, но там ги очаква зъл дух.

Втората (2009) е за художник, чиито картини умеят да предсказват бъдещето, и така творбите му казват какво предстои за Nandita.


Третата част се фокусира върху последиците от поглъщащата завист и проследява популярна знаменитост. Кариерата ѝ се оказва застрашена от младо момиче и за да я провали, тя прибягва до черна магия.

Последният филм се развива в Румъния и разказва за Shaina, която е в сложна връзка с Rehaan и подозира, че той крие тайна. Когато започват да ѝ се случват паранормални неща, бившият ѝ приятел е до нея, но дали и той е искрен?


Tumbbad (2018)

Историята се съсредоточава върху темата за безкрайната алчност и се върти около три поколения, които се изправят пред последиците от построяването на храм за детето на Богинята на благоденствието, пощадено само при условието никой да не го почита.


Pari (2018)

Имайте търпение, защото макар и с по-бавно развитие, историята ще ви държи на тръни. Сюжетът разказва за Arnab, който помага на Ruksahana, открита в къща при странни обстоятелства, но докато тя стои в дома му, той започва да открива нещо необичайно в нея.


1920

Това е друга поредица, също с несвързани помежду си филми, която се развива в 20-те години на XX век. И трите части (от 2008, 2012, 2016 г.) разказват различни истории за хора, обладани от духове, които трябва да бъдат спасени от близките си.


Pizza (2014)

Дори такава на пръв поглед обикновена работа може да е вдъхновение за добър филм на ужасите. Животът на доставчик на пица взима неочакван обрат, когато е изпратен да направи доставка в дома на семейство с мрачна тайна. Ще успее ли да преодолее злото, което наднича в сенките?


NH10 (2015)

Гледайте, ако нямате против по-брутални сцени. Филмът проследява мечтаната ваканция на женена двойка, която се превръща в кошмар, когато по пътя се изправя срещу опасна банда.


Stree (2018)

Филмът се базира на градска легенда, разпространила се през 1990 година. В малкото градче Chanderi мъжете живеят страх от зъл дух, наречен "Stree", който отвлича мъже през нощта.


Bhool Bhulaiyaa (2007)

Въпреки че по жанр е хорър комедия, Bhool Bhulaiyaa успява да внесе необходимата мрачна атмосфера, напрежение и психологически елемент. Действието се развива в родовия дворец на аристократично семейство във Варанаси, за който се носят слухове, че е обитаван от духа на Manjulika, класически танцьор. Но дали духът наистина съществува, когато става ясно, че съпругата на нанеслия се Siddharth има дисоциативно разстройство на идентичността?

bottom of page