top of page
  • Sakura

11 корейски драми, които да гледате, когато се нуждаете от утеха


Трябва да признаем, че животът е труден. Често се чувстваме, сякаш сме в безизходица и сме единствените на света, които страдат. Но освен най-близките ни хора можем да разчитаме на драми, които са като топла прегръдка. Героите в тях като че ли ни казват: "Какво, ако се провалиш? Можеш да опитваш отново и отново…" Ще ви препоръчаме точно такива сериали – простички, но трогателни, и с житейски истини, които е възможно да не сте осъзнавали досега.


I Have Not Done My Best Yet

Драмата проследява историята на 44-годишен мъж, на когото много хора гледат отвисоко, защото е безработен (поне когато не пържи картофки в заведение), самотен родител е, който живее с баща си и дъщеря си, няма късмет и с една дума е “загубеняк”, както биха го определили съседите му. Въпреки това му трябва много малко, за да запали искрата на надеждата, че все още има време да сбъдне мечтата си и да стане известен автор на уебтуни, и да стане жизнерадостен пак – нещо, с което не могат да се похвалят много възрастни. Дори понякога да поискате да му се развикате от екрана заради това, че изглежда леко егоистичен и невеж, ще ви се прииска и вие да изкрещите с него: Още не съм дал най-доброто от себе си…


18 Again

Драмата ни показва колко важно е да дадеш стъпка назад и да погледнеш от различна гледна точка, когато отношенията ти с близките ти се объркат напълно. Съпругата на Hong Dae Young решава да се разведе с него. Разочарован от обстоятелствата, той изведнъж става отново на 18 години…но в настоящето. След като се записва в училището на децата си, лека-полека започва да разбира грешките, които е допуснал; докато подкрепя семейството си като техен непознат, се разкайва, но животът не е само безкраен низ от пропуснати възможности – голяма част от събитията не са случайни и трябва да благодарим на миналото си Аз за решенията, предоставили ни настоящето и амбицията да се борим за по-добро бъдеще.


Twenty-Five Twenty-One и Reply Series


Едва ли има по-добър лек за носталгията от тези драми. Времето се изплъзва от дланите ни бързо като пясък и няма как да го спрем, но героите в тях ни учат да не съжаляваме за нито един миг. Младостта е ценна – израстваме, смеем се, но и много плачем, изглежда, че целият свят е пред нас, но и размишляваме за предстоящото. В нелеки моменти се опираме на спомените от нея и макар и някои ситуации в живота да не са се развили както сме си ги представяли, трябва да продължим. Хората, израснали през 90-те, още повече ще се припознаят в сцените с квартална сплотеност, поздрави по радиата и събирания с приятели след училище.


Age of Youth

Корейска драма, която проследява младежките години, е и Age of Youth. Ако някога сте имали съквартирант/и или ви предстои да имате, непременно гледайте. Всяко едно от момичетата има различен характер, но по стечение на обстоятелствата те трябва да се научат да се сработват една с друга и да си помагат, защото тепърва е нужно да открият кои са, какви са целите им и как да ги постигнат.


Work Later, Drink Now


Work Later, Drink Now също ни представя група приятелки, за които има само един логичен завършек на труден ден – алкохолът. Трите жени в 30-те си години преминават през безброй неловки моменти, както и през доста мрачни периоди, но това не ги отчайва, защото в крайна сметка могат да разчитат една на друга, а забавата с тях е гарантирана.


A Poem a Day

Ще пропуснем Hospital Playlist, тъй като сме сигурни, че ако сте к-драма фенове, най-вероятно сте я чували достатъчно пъти, за да споменем вместо това друго откритие. A Poem a Day проследява професии в медицината, на които се отделя значително по-малко време в сериалите, като физиотерапевти, рентгенолози, медицински сестри и т. н., но които са също толкова трудни и изискват съпричастност към пациентите. Преди да стане физиотерапевт, Woo Bo Young е мечтаела да стане поет, затова заедно с доста комични ситуации, драмата изобилства и от прекрасни поеми за всеки ден, точно както гласи и заглавието.


Because This Is My First Life

Фактът, че вече си възрастен, не значи, че разбираш абсолютно всичко. Тъй като не сме котки с по 9 живота, изживяваме всеки ден за първи път. Драмата показва млади хора, опитващи се да се справят с изискванията на обществото, и ни напомня – не е задължително да намерим отговорите на въпросите си на момента.


The Best Moment To Quit Your Job

Кратката драма с 8 епизода ни представя четири жени, които трябва да се справят с първата си работа след университета. За да оцелеят, на помощ пак идва силното приятелство.


Prison Playbook

Трудно е да опишеш Prison Playbook с няколко думи. Разбира се, можем да кажем, че очевидно се развива в затвор, но не е само това – персонажите са толкова добре изградени, че няма и да се усетите кога сте започнали да симпатизирате на повечето затворници с различни истории, най-вече на Kim Je Hyuk, бейзболист, който получава присъда, независимо от подкрепата на всички, включително и на надзирателите. Тежките теми обаче са обхванати по изключително деликатен начин, като е прибавен хумор, за да спирате да плачете от време на време.


Hometown Cha-Cha-Cha

Това е спокойна драма, развиваща се в крайбрежното градче Gongjin. Когато Yoon Hye Jin, стоматолог, отваря клиника там, започва да се приспособява към простичкия живот и се запознава с Hong Doo Shik, който с разнообразните си умения се оказва жизненоважен за съществуването на Gongjin. И докато обмисляме да се преместим в подобно уютно и малко градче, осъзнаваме, че не бива да съдим хората прибързано.Commentaires


bottom of page