top of page
Sakura

10 обичая от Киото, които са объркващи дори за японците


Киото е била японската столица повече от 1 000 години, по време на които е служела за политически и културен център на страната. Дори днес местните и международните туристи се отправят към този град, който прелива от история под формата на много светилища, храмове, градини, замъци и други исторически обекти. Киото може да се похвали и със собствена уникална култура, която няма да намерите в друга японска префектура и която до голяма степен остава тайна за външни лица. Тази скрита страна на Киото е едно от нещата, които правят старата столица единствено по рода си бижу в короната на Япония. Добрата новина е, че е възможно да научите всички тайни обичаи на града, което ще ви помогне да избегнете всякакви неприятности по време на пътуване и ще ви позволи да изпитате истинското Киото. В тази статия ще обсъдим 10 обичая и късчета знания в Киото, които ще ви помогнат да мислите и да се наслаждавате на града като истински местен!


Защо Киото има толкова уникални обичаи? Отговорът се крие в историята на града

Киото има толкова много дълбоко вкоренени и уникални правила и обичаи, заради които дори на японците от други префектури им се струва трудно за живеене там. За да разберем причините, трябва да се върнем в 794 г. и да разберем как градът се е развивал по време на ролята си като столица на Япония.


Трябва да проучим и как градът се е променил, след като Edo (днешно Токио) е заел мястото му като столица.


Когато Киото бил столица, бил търговският, политическият и културният център на страната, който привличал хора от цялата страна. След като Edo станал новата столица, Киото продължил да се развива на търговския фронт. За да сформират по-добри междуличностни отношения, които били изключително важни в бизнеса, хората от Киото си създали много уникални правила, за да създадат по-силни връзки на доверие и да избягват конфликти с другите. Въпреки че някои обичаи са избледнели с времето поради притока на туристи от цял свят, много от тях все още се споделят имплицитно и се практикуват сред местните днес.


1. Истината е по-важна от парите? Връщане на непознати клиенти

Киото с множеството си търговски райони и туристически места е изненадващо толкова компактен, че може лесно да се обиколи с колело! Има много традиционни магазини, които съществуват от стотици години, както и местни жители, чиито семейства са живели в същия район от поколения. В Киото всички съседи се познават добре и поради силните връзки между тях слуховете се разпространяват светкавично, без значение дали са добри, или лоши.


Заради горепосоченото местните в Киото високо ценят доверието. Дори за магазините връзките с клиентите са изключително важни, и то до такава степен, че някои магазини биха върнали клиенти, които идват за първи път и не са им познати. Тези хора обаче могат да бъдат приети с представяне от съществуващ клиент, с когото магазинът вече има връзки. Много магазини са пооставили правилото с времето, но някои са все още стриктни.


Въпреки че това правило може да изглежда малко прекалено в очите на пътешествениците, местните жители на Киото биха предпочели да се съсредоточат върху изграждането на силни връзки, които носят дългосрочни ползи вместо краткосрочни печалби. През последните години обаче стана по-лесно да посещавате този вид магазини благодарение на посредническите хотели или туристически агенции. Ако мястото, което искате да посетите, обикновено отблъсква клиентите, идващи за първи път, има фирми, които могат да ви помогнат да влезете.


2. Овъртат и избягват директно да казват „да“ или „не“, за да стоят далеч от проблемите

През 1000-те години, през които Киото е била столица, градът е преминал през безброй войни и промени в правителството. Не е било необичайно един ден да видиш някого да демонстрира силата и властта си само за да ги изгуби за един ден. В такива времена да се сближиш с някого, който е изпаднал в немилост, може да доведе и до собственото ти падение. Затова, за да оцелеят, местните са развили култура на "не е ясно на коя страна съм".


Това овъртане работи страхотно за хора, израснали в тази култура, но за външни хора, посещаващи Киото, е източник на голямо раздразнение. Да речем, че се храните с познат от Киото. Ако той каже: Много благодаря, че ме покани, няма ли да си помислите, че им харесва прекараното с вас време? Е, всъщност може да си мисли: Не разбирам защо винаги ме кани, но е грубо просто да му кажа да спре, така че ще овъртам, докато схване намека и спре.


Затова комуникацията с хора от Киото е през думите. Трябва също да наблюдавате израженията и атмосферата, с която дори японци извън града могат да имат проблем! Ако все още не сте сигурни какво си мисли местен, понякога е най-добре просто да попитате околните или дори самия човек за потвърждение. Ще бъдат честни с удоволствие, ако попитате учтиво.


3. Ако ви сервират Ochazuke, побързайте да се приберете, преди да ви изгонят

Ochazuke е просто японско ястие, приготвено чрез изливане на чай или бульон върху сварен ориз. В Киото понякога се нарича "bubu-zuke", тъй като "bubu" е регионална дума за "чай". В Киото клиент или гост може да бъде попитан дали иска bubu-zuke точно когато се готви да си тръгва. Да кажете „да“ в тази ситуация е голяма социална грешка, която наистина може да влоши атмосферата. Това е така, защото предлагането на bubu-zuke е начинът на Киото да ви каже учтиво да се приберете у дома.


Въпреки това по-позитивна теория за това заявява, че да предложиш ochazuke на гостите е всъщност формален, но и непряк начин да кажете: „Иска ми се да можехме да си говорим повече“. Както казахме: местните жители на Киото не обичат да разкриват истинските си намерения. Така че, ако някога ви бъде предложено ochazuke от човек от Киото, учтивото нещо, което трябва да направите, е да откажете и да кажете нещо като: „Може би друг път. Довиждане!“


4. Как хората от Киото стоят на ескалатор? Правете това, което човекът пред вас прави

Начинът, по който хората стоят на ескалатора, се различава в различните страни, но знаете ли, че в Япония също се различава в зависимост от региона? В Япония е обичайно да се стои от едната страна, за да се освободи път за тези, които бързат. В Токио обикновено стоите отляво, докато в Осака хората са склонни да стоят отдясно. Други региони следват едното или другото. В Киото обаче няма твърди правила за това на коя страна трябва да застанете. Вместо това вие следвате примера на човека пред вас.


Така че, когато сте в Киото, вижте коя страна не се движи, преди да се качите на ескалатора. Освен това, ако мъкнете нещо голямо, уверете се, че то не пречи на другата страна. Също така когато е натоварен, очаквайте и двете страни на ескалатора да бъдат заети от правостоящи хора. В заключение, въпреки че има някои основни правила за стоене на ескалатора в Киото, това в крайна сметка зависи от действителната ситуация.


5. В дни на фестивали градските автобуси често закъсняват

Японската транспортна система е известна със своята точност, но градските автобуси на Киото са изключение. В сравнение с други големи градове като Токио и Осака, Киото има много малко влакови линии. Вместо това те разполагат с много автобуси, на които повечето хора - както местните, така и туристите - разчитат, за да се придвижват из града всеки ден. Така че не е необичайно автобусите да закъсняват поради проблеми като пътниците да не знаят кога да сменят автобуса, как да платят билета или как да се справят с големия багаж.


Друга причина, поради която автобусите могат да закъснеят в Киото, е честото провеждане на традиционни събития и фестивали. В Киото има много сезонни тържества като фестивала Gion, по време на който автобусите се отклоняват от обичайните си маршрути или дори спират по средата на улицата, за да позволят на тълпите и фестивалните кораби да преминат.


В такива случаи всичко, което наистина можете да направите, е или да изчакате търпеливо, или да опитате друг автобусен маршрут. За повечето дестинации обикновено има няколко начина да стигнете до там. Препоръчваме да проверите официалната информация за навигацията на метрото/автобуса, за да видите всичките си опции предварително. Освен това тези видове закъснения понякога водят до пристигане на два автобуса на спирка едновременно, така че не се изненадвайте, ако ви се случи.


6. Повечето в Киото се придвижват с колела

Винаги ще видите много хора да карат велосипеди в Киото. В сравнение с Токио, Киото е доста компактен с равен терен и пътища, подредени в мрежа, което го прави идеален за колоездене. Освен това, тъй като градът има много тесни улички и еднопосочни пътища и градските автобуси често закъсняват, пътуването с велосипед може да бъде по-бързо, отколкото с кола или други форми на обществен транспорт. Ето защо по-голямата част от местните жители на Киото избират да се придвижват на две колела, когато пътуват до училище или работа, или когато пазаруват.


Има много места за велосипеди под наем около Киото, така че по този начин много пътници обикалят града през последните години. Има паркинг до повечето храмове и светилища, както и зони за платено паркиране в целия град. Тъй като много ресторанти, кафенета, магазини за дрънкулки и занаятчийски магазини в Киото са достъпни само през тесни улички, разглеждането на Киото с велосипед е сигурен начин да откриете някои истински съкровища! Струва около 1000 йени да наемете велосипед за цял ден, така че защо да не опитате следващия път, когато сте в Киото? Със сигурност ще се влюбите в това колко освежаващо е да карате колело из исторически град.


7. Знаехте ли, че много малко гейши в Киото са местни?

Една от най-типичните сцени в Киото е как гейша елегантно се разхожда в традиционно кимоно. Но знаехте ли, че повечето от тези жени не са от Киото? Те обикновено са maiko - гейши чираци между 15 и 20-годишна възраст, които идват от цяла Япония, за да се упражняват в гейша къщите "okiya" в Киото.

Освен това имайте предвид, че е доста рядко да срещнете гейша или maiko в Киото, особено през деня. Тогава обикновено гейшите и maiko се упражняват, така че повечето от разхождащите се в града по обяд най-вероятно са пътешественици, които се наслаждават на някакъв тип „гейша за един ден“ изживяване.

За да видите истинска гейша или maiko, се отправете до магазин за чай в Hanamachi (първоначално квартал на червените фенери; днес кварталът на куртизанките и гейшите).

8. Ajari Mochi – достъпен и вкусен сувенир, който в Киото обожават

Ajari mochi е известен сладкиш от Киото, датиращ от 1922 г., създаден от местните сладкари „Mangetsu“, основани през 1856 г. Този полуизпечен сладкарски продукт е направен от прекрасно, дъвчащо тесто, което е пълно до ръба с вкусна паста от червен боб азуки. Това е невероятно популярен сувенир сред пътниците и местните жители на Киото.


Тайната на популярността на аджари мочи се крие в това колко е вкусе - резултат от използването само на внимателно подбрани съставки за направата на сладкото. Например пълнежът може да се похвали с паста от червен боб, направена специално за аджари мочи чрез производствен процес, при който всяка стъпка е изпипана до съвършенство, от подбора на зърната до ароматизирането и подготовката. Освен това магазинът, който е измислил десерта, е направил всичко възможно да не повишава цените, така че дори днес парче аджари мочи струва само 119 йени! Тази комбинация от високо качество и достъпна цена е това, което печели взискателните жители на Киото, едни от най-честите купувачи на аджари мочи.


Ако се интересувате да закупите малко за себе си, не чакайте до края на деня! Предлага се навсякъде, от оригиналния магазин за аджари мочи и многобройните му клонове в Киото до универсални магазини и дори магазини за сувенири в гара Киото, но не е нечувано да се разпродадат до вечерта по време на официални празници и други подобни.


9. Местните не знаят много за града си

Въпреки богатата история на града, повечето от хората, които всъщност са родени и са живели през целия си живот в Киото, не знаят за много от тези места. Това може би е така, защото за тях те са просто част от ежедневния пейзаж на Киото, въпреки че някои от тези места са достатъчно известни, за да присъстват в учебниците. По същия начин много местни в Токио не са се изкачвали на Токийската кула, което е еднакво изненадващо за японците от други части на страната.


За туристите обаче Киото е съкровищница от места за изследване, така че пътувайте из града в свободното си време и открийте части от града, които дори местните жители все още не са открили.


10. Дори местните жители на Киото не могат да понасят горещите и влажни лета и мразовитите зими в града

В Киото не вали ного дъжд. В резултат на това температурните разлики между лятото и зимата, както и през деня и нощта, могат да бъдат екстремни. Планините около Киото блокират ветровете, така че през лятото става особено влажно и горещо. През зимата пък става много студено.


Трябва ви правилната настройка, за да оцелеете в такова време. През лятото сменете кувертюрите и възглавниците си с такива от гладък материал, особено за лятото, и окачете вятърни камбанки, за да се охлаждате.


През зимата консумирайте много местно отгледани, питателни зеленчуци, за да поддържате силите си. Няколко традиционни събития, на които можете да опитате варени ястия, приготвени с такива зеленчуци, включват „Daikodaki“ и „Kabocha Kuyo“, които се провеждат всеки декември.


Като турист, трябва да проверите влажността и температурата, преди да дойдете в Киото. В този ред на мисли преживяното може драстично да се промени в зависимост от това колко претъпкано е дадено място или от времето през деня, така че просто се подгответе за множество непредвидени ситуации.


Източник: Tsunagu


Comments


bottom of page