top of page
  • Sakura

Фестивалът на драконовите лодки - какви са обичаите, свързани с него, и как звездите го отбелязаха?

Актуализирано: 26.08.2020 г.


Днес се отбелязва Фестивалът на драконовите лодки, който произхожда от Китай и се пада на 5-я ден от 5-я месец от традиционния им календар, затова всяка година е на различна дата.

Една от историите за празника е свързана с поета и министър Ку Юан (ок. 340-278 пр.н.е.) от древната страна Чу по време на периода на воюващите държави на династията Джоу. Кралят решава да се съюзи със страната Цин, но Ку Юан не бил съгласен със съюза. Това не съвпадало с интересите на благородниците, които го обвинили в измяна и така той бил изгонен. Предположението му обаче се оказало вярно – 28 години по-късно Цин завзема столицата на Чу. От отчаяние китайският герой се самоубил, хвърляйки се във водите на река Ми Ло. Местните жители се опитали да го спасят, като за целта биели с барабани и хвърляли предмети във водата, за да подплашат рибите, но не успели. Оттогава те започнали да правят триъгълни пирамидки от коприна, в които слагали лепкав ориз, за да не ядат рибите от тялото на Ку Юан. Освен като политик, Ку Юан е познат и като знаменит поет, считан за основател на китайския романтизъм. Той е автор на стихотворението „Li Sao“ (“Среща със скръбта”).


Друг мит за произхода на фестивала е за Cao E от източната династия Хан, която живеела с баща си в рибарско селище. Един ден баща ѝ отишъл на риболов в река Shunjiang и така и не се върнал. Cao се отправила към реката, за да го търси, но без успех. Тя плакала дни наред, а след това се самоубила, като скочила в реката на петия ден от петия лунен месец. Някои вярват, че благочестието и постоянството ѝ трогнало боговете, които ѝ позволили да намери тялото на баща си и да се обедини с него след смъртта. Селяни построили храм в памет на голямото ѝ синовно благочестие и денят отбелязва нейното величие.


Какви са обичаите?

Състезание с драконови лодки

Както подсказва и името, лодките са във форма на дракони. Всеки екип се опитва да пристигне преди другия до крайната точка, а един член от екипа седи в предната част на лодката, биейки барабан, за да поддържа духа и да гарантира, че гребците са в синхрон.


Ядене на дзонзи

Дзонзите представляват пирамидални оризови кнедли, обвити в тръстикови листа, като могат да са с различен пълнеж. В северната част на Китай хората предпочитат да са с хинап, докато на юг предпочитат подсладената паста от боб, прясно месо или яйчен жълтък. В днешно време дзонзи се намират лесно в супермаркетите и хранителните магазини, но някои семейства все още спазват традицията да ги правят в деня на фестивала.


Окачване на каламус и листа от пелин

Вярва се, че окачването на каламус и листа от пелин на вратата може да предпази хората, които живеят там, от болести. Листата на каламуса приличат на мечове и се поставят, за да прогонят злите духове. От научна гледна точка фестивалът на драконовите лодки се пада през лятото, когато микроби, вредители и други отровни животни са активни. Както пелинът, така и каламусът излъчват специален аромат, който може да прочисти въздуха и да прогони комари и насекоми, като по този начин помага на хората да стоят далеч от болести и епидемии.


Носене на парфюмни торбички

Торбичките винаги са пълни с китайски билки, които могат да отблъскват вредители и други отровни животни. В наши дни той е по-популярен сред децата, а торбичките са направени в различни форми.


Поставяне на портрет на Zhong Kui

Zhong Kui е бил грозен човек, а на фестивала хората залепват неговия портрет на вратата или го окачват в стаята, за да защитят дома си.


Рисунка: Gao Qipei

Балансиране на яйце

Според легендите, ако можете да балансирате яйце, изправено по обяд, това ще ви донесе късмет в продължение на цялата година.


Как звездите го отбелязаха тази година?


Lin Yi: “След като мислих цял ден, все още харесвам сладки дзонзи, а вие?”


Zhao Liying


Song Jiyang


Shen Yue: “Честит фестивал на драконовите лодки!”


Joe Cheng


Janice Man


Xiao Zhan


Li Bowen


Li Qin за специалната програма на CCTV-3 по повод празника


Jing Boran за специалната програма на CCTV-3 по повод празника

Comments


bottom of page