top of page

Уловени от лъчите на изгрева в Хомигот

,,Изгревът на слънцето“ представя източноазиатските страни пред останалата част от света в светлината, която ги обагря: нежност, иновативност и възраждане. Нито корейците, нито българите се нуждаят от други причини, за да бъдат убедени, че посрещането на изгрева е повод за празнуване. 




Неписано правило, превърнало се в традиция в България, е посрещането на юлското слънце в първия ден от месеца, чието значение, освен посрещане на лятото, е и да си пожелаем светъл остатък от другата половина на годината.




 Ако тук можем да посрещнем изгрева от плажа или друго красиво място, то в Корея, където посрещането на изгрева също се е превърнало в традиция, има точно определено място, а именно Хомигот!




Хомигот е малко рибарско село, което се намира в най-източната част на Корея. Посещавайки селото седем пъти, Ким Чонг Хо установява и се уверява, че това е най-източната част на страната и оттам лъчите на изгрева си проправят път измежду сенките най-рано. Природният пейзаж събира корейци и чужденци пред забележителната постройка във водата: огромна каменна ръка, която в момента, в който изгрее слънцето, ни създава илюзията, че го е уловила с пръстите си. 




Тази и още много други постройки, свързани с единството на слънцето, намират своите почитатели от цял свят в околността с множеството построени музеи, ресторанти и други. А какво ще кажете за сувенир оттам? Е, за посетилите мястото веднъж, най-голямата награда е тръпката в очакването на първите лъчи, които сякаш оставят в тях частица от слънцето.




 За разлика от България, в Корея този ден се посреща на Нова година, а освен това се провежда и ежегоден фестивал в местността. Дали ще срещнете изгрева в България през юли или в Корея през студената новогодишна утрин, всички ние, стоейки под слънцето, се чувстваме по-свързани и обединени!

bottom of page