top of page
  • Sakura

Скандалът с Xiao Zhan от The Untamed: откъде започна всичко и какво прави актьорът сега?

Актуализирано: 26.08.2020 г.
Кой е Xiao Zhan?

Познат също като Sean Xiao, той е китайски актьор и певец. Член е на групата X NINE и е участвал в проекти като популярните драми The Untamed (2019) и Oh! My Emperor (2018). Въпреки популярността си, Xiao Zhan и неговите ангажименти бяха бойкотирани, доказвайки, че феновете могат, както да издигнат, така и да съсипят една звезда.


Каква е причината за скандала? 

На 24 февруари автор на BL истории (любов между момчета) пуска фенфикшън с участието на Sean и актьора Wang Yibo, с когото участва в The Untamed. Във фенфикшъна Sean е изобразен като мъж, който се облича като жена, а Wang Yibo като млад ученик, който се влюбва в него. Творбата е качена на платформата Lofter и международния сайт AO3 (сайт в Китай за анимация, комикси и субкултура).


Феновете създали и дигитална рисунка Сцена с Xiao Zhan и Wang Yibo 

как би изглеждал Sean от фенфикшън от драмата The UntamedВойна между два фендъма

Крайните фенове на Sean се почувствали обидени от дигиталната рисунка, като изразили мнението си: “Вашата литературна свобода не може да разваля имиджа на други хора. Това, което сте направили, е грешно и е редно да спрете.” В резултат на движението им срещу публикуването на такива творби, AO3 и Lofter са докладвани на правителството.


Много фенове на измислени двойки пък, наречени още CP фенове, защитават правото си на творческа свобода и твърдят, че гейовете и транссексуалните са естествени и не трябва да страдат от предразсъдъците на обществото. Те изтъкнаха, че въпреки че не всеки може да приеме произведения на тема гейове / трансджендъри, всеки може да избере да не чете произведенията и не трябва да забраняват творческите изяви.


На 27 февруари нещата ескалират, след като правителството забранява достъпа до много творби в Lofter и до целия сайт AO3. Прибързаните действия на китайското правителство бяха разкритикувани от международната общност в Южна Корея, Япония, Европа и САЩ. Международните общности се изказаха, критикувайки и непоколебимите фенове на Sean за това, че съобщават сайтовете на правителството и китайската цензура.


Удар върху имиджа на актьора ПР екипът на Xiao Zhan се извинява, но вредата вече е нанесена. Потребителите на сайта и активисти за свободата на словото започват да разпространяват хаштаг BoycottXiaoZhan. Профилите в Weibo на марките, на които е лице, са залети с призиви като “сменете идола или ще ви бойкотираме”. Марките Olay и Crest свалят рекламите с него от сайтовете си.
Фен клубът му също се извинява, но не постига резултат. Слагайки сол в раните и допълнително подсилвайки негативния му образ, 15-годишна фенка на Xiao се опитва да се самоубие на 15 март, след като баща ѝ отказва да ѝ даде 5 000 юана (700 долара), за да купи мърч. След като приема 100 хапчета, тя е изпратена в болница от семейството си и спасена. Също така полицията обявява за случай, в който негова фенка била измамена с 57 800 юана, след като се присъединила към предполагаем фен клуб. Официалните вестници на Комунистическата партия също коментират скандала. В становище на Jiefang Daily, което е преиздадено и от People’s Daily, се твърди, че Sean трябва да носи отговорност за действията си: 

“Въпреки че екипът му се извини за поведението на своите фенове, изявлението може само да утеши феновете му, но не и да убеди обществеността. Феновете му може да не са очаквали, че поведението им за защита на звездата ще има обратен ефект и създаде най-голямата криза за него, откакто се присъедини към развлекателната индустрия.”
"Той стана обществен враг в пространството за една нощ…Далеч не е първият идол, който страда заради лудите действия на феновете. Отделни фенове обиждат и атакуват мнения, различни от техните. Този инцидент не само трябва да доведе до много голямо притеснение от страна на феновете му, но и до преосмисляне на китайските фен кръгове."

Какво прави Xiao Zhan сега? 

Отскоро той започна да споделя изкуството си в социалната медия и пусна кавъра си на песента Ode to the Red Plum Blossoms (红梅赞). На 25 април изненадващо излезе новата му песен Light (光点). Съобщението, което е с обложката, гласи: 

“Миналото е издълбано в спомените ми. Благодаря на всички за критиките и поправките с добри намерения. Израстването и съзряването са част от преживяването.” 

Текстът на песента е: 

“Имаме един живот, един свят, така че нека се съберем, ще преживеем бурята. Дъжд от цветове, погледнете към небето, всички сме направени от падащи звезди, създадени сме, за да обичаме.”

Изглежда, това е първият му отговор относно скандала. Независимо че сингълът не е промотиран изобщо, песента продаде над 24 милиона копия още в първия ден. Това е знак, че вероятно Xiao Zhan ще успее да се завърне в индустрията, радвайки феновете с таланта си. Станалото обаче ни накара да си припомним една древна китайска поговорка:

“Водата, върху която се носи лодката, е същата, която я поглъща.”

Comments


bottom of page