top of page

Празничният дух в Азия: как отбелязват Коледа там?


В азиатските страни има по-малък брой християни и католици в сравнение с останалата част от света. В резултат на това в много азиатски страни Коледа има по-светско значение от религиозно. Коледни венци, коледни банери, цветни светлини и орнаменти могат да се видят навсякъде, тъй като повечето от тези декорации са направени в Китай така или иначе. Но в повечето от азиатските страни Коледа не се признава за официален празник.


Япония

В Япония Коледа се разглежда като шанс да се разпространява щастие ,а не като религиозно тържество. Коледа не привлича внимание, но Бъдни вечер често се разглежда като романтичен ден, на който двойките прекарват време заедно и разменят подаръци. Коледа не е официален празник в Япония, а се смята за рожден ден на императора, който е официален празник (23 декември 1989 г. император Акихито става 125-ти император на Япония) . Партита с коледни теми често водят до големия празник: Shogatsu Нова година.


Сингапур Сингапур се гордее с най-голям брой чуждестранни жители в света. Не е изненада, че тези чужденци са домакин на коледни партита и правят някои сезонни украси. Бизнеси, притежавани от запад, като клубове и ресторанти, провеждат специални вечери и събирания, където хората се наслаждават на коледна музика. Въпреки че християнството не е основната религия на Сингапур, Коледа все още се празнува широко, макар и по-светски. Моловете са украсени и ярки светлини красят Orchard Road. Коледа се наблюдава и като официален празник в съседната Малайзия.


Филипините

Повече от 90% от филипинците са католици, което прави Филипините една от двете предимно християнски страни в Югоизточна Азия (Източен Тимор е другата). Коледа се празнува публично из цялата страна, освен шепа места, където ислямът е преобладаващата вяра. Що се отнася до останалата част на страната, силен акцент върху религията може да се види по време на коледния празник. Ще чуете дори коледни песни през октомври, тъй като страната се готви за един от любимите си празници!


Южна Корея Християнството е основна религия в Южна Корея и Коледа се празнува като официален празник. Парите често се дават като подарък, разменят се коледни картички с пожелание по мостовете над река Хан в Сеул, които са осветени с декорации. Някои семейства, дори и тези, които не се идентифицират с религия, избират да посещават църковна служба на Коледа. Дядо Коледа може да се види в синьо вместо червено в Южна Корея!


Коледа в Китай

Извън Хонконг, коледните тържества в Китай са частните дела между семейства и приятели. Хотели, които обслужват предимно западните гости, ще украсят и търговски центрове могат да имат специални продажби. Хората, които са християни в Китай, посещават специални служби. Услугите на Midnight Mass са доста популярни (Подобна тенденция може да се открие в Япония, където собствениците на магазини са открили търговския потенциал за празнуване на Yuletide сезона.( Yuletide е фестивал, исторически наблюдаван от германските народи. Учените са свързали първоначалните тържества на Юл с Дивия лов, бог Один и езическия англосаксонски Mōdraniht. По-късно се отклонява от езическите си корени, Юл претърпява християнско преформулиране, което води до термина Christmastide).


Индонезия

Въпреки че Индонезия е мюсюлманска страна, Коледа все още се разглежда като официален празник, който се чества от мнозина. Търговските центрове са известни да бъдат обхванати в коледни украси и Дядо Коледа е дори широко известна фигура. Една коледна традиция в Индонезия е използването на фойерверки, която обикновено виждаме на Нова година.


Заглавна снимка: Весела Тодорова

bottom of page