top of page
  • Sakura

Почина президентът на Samsung Lee Kun Hee


Lee Kun Hee, председателят на Samsung Group, е починал на 78-годишна възраст днес и неговата смърт може да има някои сериозни последици за южнокорейската икономика като цяло.


Lee Kun Hee беше втория председател на Samsung Group, поемайки управлението през 1987 г. след баща си Lee Byung Chul, основател на Samsung. През април 2014 г. обаче той получи инфаркт и се наложи да бъде хоспитализиран и просто изчезна от очите на обществеността. След хоспитализацията си той не е видян от нито един публичен източник до съобщението за смъртта му, близо 6 години и 6 месеца по-късно.


Причината, поради която смъртта му е толкова важна и има толкова голямо влияние върху южнокорейската икономика, е, че средно за една година продуктите на Samsung представляват 20% от износа за цялата Южна Корея.

Като цяло Samsung контролира около 40% от пазарната капитализация в Южна Корея, утроявайки размера на следващия най-висок конгломерат Hyundai. Въздействието, което сривът на акциите на Samsung или волатилността може да има върху икономиката, е огромно.

Освен това, поради законите за наследяване на Южна Корея, всяко наследство над 3 милиарда вона се облага с 50% ставка. Понастоящем семейството на Lee Kun Hee ще получи наследство от около 16,8 трилиона вона. 7,45 милиарда долара от тях ще отидат в портфейлите на правителството, което означава, че семейството на Lee Kun Hee ще бъде принудено да разпродаде личните си активи, отслабвайки контрола.

Смъртта му също е значима, тъй като беше съобщена лично от Samsung. Още през 2014 г. доносник съобщи за смъртта му, но не беше осигурено последващо действие, тъй като доносникът мистериозно изчезна малко след това. Репортерите предполагаха, че Samsung активно се опитва да скрие състоянието на Lee Kun Hee.


Поради мащаба на Samsung и изискването за продажба на активи, съществува опасност от нестабилност на фондовия пазар, когато камбаната звънне в 9 часа сутринта на 26 октомври, първият ден на трейдинг след уикенда. Това може да даде време на инвеститорите да проучат ситуацията, но несъмнено ще има някои, които веднага ще продадат своите акции..


Напълно възможно е обаче Samsung да са уредили нещата с правителството, което е довело до решението официално да обявят смъртта му.


Въпросът също се насочва към следното: кой ще поеме председателския пост на Samsung? Тъй като позицията вероятно ще остане в семейството, първите трима кандидати са останалите му деца: Lee Jae Yong, Lee Boo Jin и Lee Seo Hyun. Третата дъщеря, Lee Yoon Hyung, отне живота си през 2005 г. Съществуват разногласия относно това дали ще има борба за власт, за да се претендира за председателския пост или ще бъде решено чрез взаимно съгласие.

Lee Jae Yong е лидер в позицията за председател, като е единствения син и най-известното дете. Той вече е вицепрезидент на Samsung и е най-публичния от трите деца. Той обаче също е замесван в скандали, един от които подкуп по време на скандала на бившия президент Park Geun Hye.

Lee Boo Jin се смята за основен съперник на Lee Jae Yong. Като президент на Hotel Shilla и съпредседател на Cheil Industries, тя се показа способна на управление и бизнес - като две от най-големите й постижения бяха въвеждането на световната луксозна модна марка Louis Vuitton на международното летище в Инчхон, което го превърна в първата витрина в летище в света и се приписва на възхода и успеха на безмитните магазини в Корея.

Lee Boo Jin се смята за основен противник на Lee Jae Yong. Като президент на хотел Shilla и съпредседател на Cheil Industries, тя показа, че е способна на управление и бизнес - като две от най-големите й постижения бяха въвеждането на световната луксозна модна марка Louis Vuitton на международното летище в Incheon и на нея се приписва възхода и успеха на безмитните магазини в Корея.

Lee Seo Hyun обикновено не се смята за потенциален кандидат за председателския пост, но управлява модния бизнес на Samsung. Нейните компании включват 8seconds и BEANPOLE.


Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page