top of page
  • Sakura

Осъдиха на смърт Туитър убиеца от Япония


Мъж, убил девет души, след като се свързал с тях в Туитър, беше осъден на смърт. Takahiro Shiraishi, 30-годишен с прякор Туитър убиеца, беше арестуван през 2017 година, когато в апартамента му бяха открити човешки части.


Той призна убийството и разчленяването на жертвите си, почти всички от които били млади жени, с които се запознал чрез социалната мрежа. Серийните убийства предизвикаха дебати относно това как се дискутира самоубийството онлайн. Повече от 400 души се явиха да гледат процеса във вторник, въпреки че съдът разполага само с 16 места, достъпни за обществеността, съобщават местните медии.


Публичната подкрепа за смъртната присъда остава силна в Япония, една от малкото развити държави, които запазват смъртното наказание.


Как открил жертвите си?

Shiraishi използвал Туитър, за да примами жени самоубийци в дома си, казвайки, че може да им помогне да умрат, а в някои случаи твърди, че ще се самоубие заедно с тях. Той е удушил и разчленил осем жени и един мъж на възраст от 15 до 26 години между август и октомври 2017 г.


За първи път убийствата излизат наяве на Хелоуин, когато полицията открила разчленени части на тяло в жилището му в японския град Zama, близо до Токио, докато издирвали 23-годишна жена, която се оказала една от жертвите.

След като изчезнала, брат й отворил акаунта й в Туитър и и предупреди полицията за подозрителна коренспонденция, водеща ги до дома на Shiraishi сутринта на 31 октомври 2017 г. Японските медии нарекоха това Къщата на ужасите след откритията на разследващите, намерили девет глави заедно с голям брой от кости на ръце и крака, скрити в охладители и кутии с инструменти.


Какво стана на процеса?

Докато прокурорите искаха смъртно наказание, адвокатите му твърдяха, че той е виновен за по-малкото обвинение за "убийство със съгласие", твърдейки, че жертвите му са дали разрешение да бъдат убити.


По-късно Shiraishi оспори версията за събитията на правния си екип, казвайки, че всъщност ги е убил без съгласието им. Във вторник съдия Judge Naokuni Yano, който произнесе присъдата, нарече престъпленията "хитри и жестоки" и намери подсъдимия "напълно отговорен" за своите действия.


Нито една от деветте жертви не се е съгласила да бъде убита, включително и с мълчаливо съгласие Изключително тежко е, че животът на девет млади хора е отнет. Достойнството на жертвите беше потъпкано

Подсъдимият каза пред съда миналия месец, че не планира да обжалва присъдата си, ако бъде признат за виновен. Не беше ясно веднага дали това остава неговият план.


Смъртното наказание се извършва чрез обесване в Япония. Осъдените не се информират кога ще бъдат убити до деня на екзекуцията им. Обикновено минават години между присъдата и изпълнението й.


Кои бяха жертвите?

Имената на убитите Shiraishi бяха укрити, за да защитят личния им живот.


Бащата на едната 25-годишна жертва каза пред съда миналия месец, че"никога няма да прости на Shiraishi, дори да умре".


Дори сега, когато видя жена на възрастта на дъщеря ми, я бъркам с дъщеря ми. Тази болка никога няма да изчезне. Върнете ми я.

Във вторник бащата на друга жертва, която беше на 17, заяви пред NHK, че смъртната присъда е "подходяща".


Чувствам, че искам да си отмъстя, но опечалените семейства не могат да направят нищо. Не знам как да излея гнева си, каза той.

Братът на 25-годишна жертва каза, че „сърцето му се е свило“, когато е чул показанията на убиеца.


Изобщо не звучеше така, че той съжалява за това...Чувствах, че ме нараняват с остър нож отново и отново.

Мъжът, който Shiraishi убил, бил приятел на една от жертвите му жени, който търсил местонахождението й.


Какво въздействие оказа случаят?

Убийствата шокираха Япония, предизвиквайки нов дебат за самоубийството и как да се помогне на обмислящите го, както и за уебсайтове, където се обсъжда самоубийството. Правителството посочи, че може да въведе нови разпоредби.


Обобщавайки, съдията каза, че делото "е предизвикало голямо безпокойство в обществото, тъй като социалните мрежи се използват толкова често".


Убийствата предизвикаха и промяна от Туитър, който измени правилата си, така че потребителите да не „насърчават или насърчават самоубийство или самонараняване“. Главният изпълнителен директор на Туитър нарече случая "изключително тъжен".


Япония отдавна се бори с един от най-високите нива на самоубийства в индустриализирания свят. Цифрите спаднаха от въвеждането на превантивни мерки преди повече от десетилетие, но има признаци, че процентите отново се повишават по време на пандемията на коронавируса.


Източник: BBC

Comments


bottom of page