top of page
  • Team BKNews

Освободиха известен корейски изнасилвач от затвора, въпреки силните протести


Cho Doo-soon, един от най.известните изнасилвачи в Южна Корея, беше освободен от затвора в събота на фона на силни протести срещу завръщането на престъпника в обществото.


Cho излежа 12-годишна присъда за отвличане и изнасилване на 8-годишно момиче в баня в църква в Ansan, на 42 км от Seoul, през декември 2008 година. Това предизвика огромен обществен отзвук, като се смята за твърде снизходително наказание за ужасно сексуално престъпление срещу непълнолетно лице.


Той напусна поправителното заведение в южната част на Seoul рано в събота и се върна в дома си в Ansan, южно от столицата, придружен от полицейски служители.


Около 150 гневни протестиращи, които изчакаха появата му в близост до дома му, хвърляха яйца по него, когато пристигна, и скандираха, призовавайки да бъде екзекутиран или изгонен от града.Когато бе помолен от репортери да коментира, Cho замълча. Властите пък коментират, че той признал, че е извършил неправомерни действия и казал, че ще преосмисли поведението си. Бащата на жертвата, пожелал да остане анонимен, също изказва гнева си за пускането му:

Там, където Cho се е преместил, е жилищен квартал с училище и детска градина в близост. Ако поне малко се е засрамил, няма логика да реши да се премести там.

Полицията заяви, че ще следи денонощно Cho на фона на опасенията на обществеността от потенциален рецидив от страна на осъдения.


Те са инсталирали 15 нови камери за видеонаблюдение, а градската управа е повишила нивото на яркост от 30 улични лампи в квартала.


Управляващата партия и правителството предлагат въвеждане на максимална 10-годишна програма за сегрегация (политика на принудително отделяне на определена група от населението) след затвора за престъпници, осъдени за жестоки престъпления.Източници: Yonhap news, Koreaboo

Comentarios


bottom of page