top of page

Дух-детегледачка: пазителят, който притежава всяко тайско дете


Денят на Вси Светии е древен празник, празнуван, за да отблъсне злите духове, но в днешно време го знаем като Хелоуин – денят, когато хората се обличат в най-различни костюми и децата ходят по къщите с репликата:

„Пакост или лакомство“

и събират бонбони.

Въпреки това в Тайланд духовете са били традиционна част от ежедневието и имат най-различни форми. Там съществува Mae Sue или по друг начин казано – дух-детегледачка, който „купува“ новороденото, за да го закриля и предпазви от злите духове.

Kongkaew Weeraprajak, експерт по древни езици, в департамента по изящни изкуства, част от министерството на културата, казва че, Mae Sue е бил създаден във времена, когато раждането е било опасно. Много бебета са умирали по време на раждането и тяхната смърт е била обяснена с това, че злите духове откраднали душите им.

Майките традиционно изигравали тези зли духове, като давали на техните деца грозни имена и ги „продавали“ на Mae Sue, за да докажат, че дори майките не обичат толкова децата си. Mae Sue бдял над бебетата и ги защитавал през първата година от живота им.

В Pathom Jinda, пасаж от традиционна тайска медицина, се казва:

„Ако плацентата на бебето е изгорена в дома на Mae Sue, духът ще започне да обича, да се грижи, предпазва и играе с бебето, но ако майката не направи това, Mae Sue ще преследва бебето, карайки го да плаче и ще му донася болести.“

В пасажа се казва ,че за всеки ден от седмицата си има различен дух.

За децата, родени в събота, духът се казва Vichit Nawan и има глава на лъв, и живее на върха на мравуняк.

Родените в понедлник са закриляни от Wanna Nongkran, който има глава на лъв и живее във воден кладенец.

Духът на тези, които са родени във вторник, е Nangyak Burisuthi, който има глава на бик и живее в светиня (свещенно място).Родените в сряда са закриляни от Samsamomlatat – дух с глава на слон, живеещ върху дървото на Бодхи.

Родените в четвъртък са защитавани от Galo Thuk – дух с глава на сърна и живеещ в езерце.

Родените в петък са закриляни от Nang Yai Nongyao, който има глава на крава и живее върху банянско дърво.

Децата родени в събота са закриляни от Ekkalai, който има глава на тигър и живее в духовна къща.


Въпреки че тези вярвания нямат научни доказателства, които да ги подкрепят, много майки все още го правят. Всъщност, майките все още вярват, че когато бебето издава звуци, подобни на говор, то всъщност общува със своя дух-детегледачка.

Източник: The Nation Thailand

Commentaires


bottom of page