top of page

К-поп индустрията: бивш идол разкрива как повечето начинаещи групи са измамени от компаниите си


G.O на MBLAQ, който водеше собствено предаване по Afreeca TV, сподели своите лични знания за корейските ентъртейнмънт компании, които мамят собствените си групи.


G.O твърди, че корейските развлекателни агенции често крадат идолите си, особено по време на новобранските дни на групите. Те не казват на идолите колко се харчат по време на тяхното развитие и дори ги лъжат.


Новобранците се измамват повече, защото още не знаят как работят нещата, така че са лесни мишени. По-старите, по-популярни идоли, знаят по-добре, така че не се подлъгват толкова лесно.

Той добави, че това е много нестабилна кариера. Също така познава добре известна група, която е направила само 20 000 долара на върха си. След като разделяли сумата между членовете, всеки човек едва печелил по 300 долара на месец.


Знам група, чието име ще знаете всички, ако ви я кажа, е спечелила 20 000 долара за една година, дори когато групата е била на върха си. Но това не е всичко. Групата трябваше да раздели 20 хил. на броя на членовете, което означава, че един човек е спечелил 3000 ~ 4000 долара за цяла година. Това е по-малко от 300 долара на месец.

Агенциите са в състояние да измамят идолите, за да повярват, че на групата е платено по-малко от това, което получава агенцията, главно като не споделят подробности за договора. А начинаещ идол няма да смее да поиска от агенцията действителните постъпления, страхувайки се, че вече няма да могат да си намерят работа в бранша.


Да кажем, че агенцията изпраща група за по 10 000 долара за изпълнение. Тя ще каже на идолите, че отиват за 5000 долара. Агенцията пази всичко, което не се изплаща на идолите.

Идолите новобранци са по-податливи на измама по този начин, защото развлекателните агенции специално търсят рукита поради тази причина. G.O обясни:


Да приемем, че една агенция получава искане нейният добре познат идол да се появи за 30 000 долара. Агенцията ще отхвърли тази молба и вместо това ще предложи да изпрати руки за половината от цената.

След като новата група се представи, агенцията ще стигне толкова далеч, че дори ще каже на идолите, че не са получили пари за изпълнението, защото са изпратени да се рекламират, а не да правят пари. Така че това е загуба за начинаещия идол, който работи усилено, но не получава заплащане, и загуба за по-популярния идол, който вече не може да запазва изпълнения и не получава заплащане. Това е добре само за агенцията, която поглъща всички пари.

G.O. допълни, че това са истински истории, произтичащи от личния му опит в работата с не само една, но и две развлекателни агенции, които са фалирали.


Източник: Koreaboo


bottom of page