top of page
  • Team BKNews

Как измина 2020 година за (G)I-DLE?


Изминалата година беше по-различна за всички и въпреки трудностите, пред които се изправиха, (G)I-DLE успяха да създадат свой собствен тренд в музикалната индустрия и да предложат нещо иновативно на младото поколение. С тази статия бихме искали да обобщим постиженията на момичетата от CUBE Entertainment през миналата година.


2020 г. за Невърленд (феновете на (G)I-DLE)

Годината започна изненадващо с обявянето на световно турне, което първоначално щеше да се състои в 32 различни града по цял свят, но беше отложено поради пандемичната обстановка около COVID-19. Въпреки това турнето беше успешно и се проведе юли месец, но феновете му се насладиха през екрана.

Преди това момичетата от групата подготвиха много изненади за почитателите си, включително нова авторска песен - 'I'M THE TREND', написана от членовете Minnie и Yuqi, които всъщност не са корейки, и английска версия на дебютната си песен 'LATATA'.


През март месец (G)I-DLE участваха в "2020 KKINNESS IDOL CHALLENGE" и Soyeon, лидерката на групата, постави нов рекорд на Гинес за "Най-бързо закачване на 5 тениски" за 25, 41 секунди, като надмина предишния рекорд на японеца Kaito Koizumi с 27.93 сек.



Преди турнето си обаче, 6-членната група пусна 3-ти мини албум "I-TRUST", с песните 'Oh My God', 'Luv U', 'Maybe', английска версия на 'Oh My God', която развълнува и привлече много фенове по цял свят, и 'LION', с която групата завърши така нареченото си приключение Queendom, и която, според мнозина, остава най-добрата песен от женска група за 2019 г.


За първите 24 часа след пускането си, 'Oh My God' достигна 16.9 милиона гледания, правейки я 2-рата най-гледана песен в платформата Ютюб тогава.



Освен с тези цифри, групата може да се похвали и със свои лични рекорди. Албумът им "I-Trust" има над общо 70,000 предварително поръчани копия, двойно повече в сравнение с предишните им албуми (I AM & I MADE). Също така с албума "I-TRUST" талантливата и многократно доказала се Soyeon се превръща в първата жена сред момичешките групи, която е написала мини албум изцяло сама. Това завръщане остави огромно впечатление и в LGBTQ обществата заради любовната история между две жени, за която се пее в 'Oh My God'.

Вярвам, че всички видове любов са ценни и трябва да се уважават. Точно затова не искам да ограничавам думата "тя" до нещо конкретно. - споделя Soyeon в интервю за MTV.


Лятната им и весела песен също им донесе много успехи. 'DUMDi DUMDi' направи невероятен дебют, като се класира на 12-то място в националната и главна класация на Melon. Клипът получи глобална популярност и се класира на 1-во място на Kpop Radar Chart. (G)I-DLE станаха 2-рите най-продавани женски артисти със сингъл албум в историята. Освен това за първите 24 часа клипът в Ютюб достига 17.5 - с 600 хил. гледания повече от 'Oh My God', което за всички Невърлендс е голям успех.



Като за финал - най-голямото им постижение безспорно е номинацията в категория 'Best K-POP' на американските награди VMA. Въпреки че не спечелиха тази награда, те доказаха на всички, че може да им се гласува доверие в още значими изяви и конкурси. Също така през цялата 2020 г. (G)I-DLE никога не са напускали топ 10 в месечните класации за репутация на момичешки групи. Ето част от колекцията им с награди през 2020 г. : "Global Hottest" на The Fact Music Awards "Best Emotive" на Asia Artist Awards "New K-Wave Performance" на Soribada Awards.


Автор: Сашка Али

bottom of page