top of page
  • Sakura

Индия отбелязва 74 години независимост!


Днес е националният празник на Индия, с който се отбелязва независимостта на нацията от Обединеното кралство. На 15 август през 1947 година първият министър-председател на Индия Джавахарлал Неру издига националния флаг при главната порта на Червения форт и изнася реч. Оттогава всеки следващ премиер прави същото, като тази година не беше изключение.


Нарендра Моди изнесе реч пред нацията, в която благодари на борещите се с пандемията. Въпреки че броят на заразените в страната надхвърля 2,5 милиона души, той увери, че се очаква разрешение от учените за производство на ваксина срещу коронавируса, а вече три ваксини са готови:


“Имаме пътна карта как ваксината да достигне всеки индиец за максимално кратък срок."

В най-важната си реч за годината Моди обеща да увеличи военните възможности на Индия и стана ясно, че се обръща към Китай, след като по-рано през годината индийски и китайски войници имаха сблъсък в територия, към която Пекин и Делхи предявяват претенции, въпреки че конкретна страна не беше спомената:

"Териториалната цялост на Индия е за нас върховна ценност. В Ладакх всички видяха какво можем да направим, какво могат да направят нашите войници."

Самият празник премина под сянката на COVID-19, като бяха спазени превантивните мерки като носене на маски, социално дистанциране и други. За разлика от предишни години, учениците също не взеха участие в събитието.
Това обаче не сломи духа на индийците, които изпяха виртуално химна Jana Gana Mana:


Известните личности също не пропуснаха да почетат Деня на независимостта:


Amitabh Bachchan:

“Истинските воини в борбата срещу коронавируса…почит…и в този благоприятен ден на нашата независимост пожелавам просперитет и мир.”

Akshay Kumar отправи призив, свързан с уличните продавачи:

“Всички познаваме тези хора, всички имаме тези хора в животите си. Нека се обединим заради тях на Деня на независимостта.”

Kareena Kapoor:

“Свобода в умовете ни, вяра в думите ни и гордост в душите ни.”

Сградите пък светнаха в цветовете на трикольора:

Comments


bottom of page