top of page

Земята под краката на азиатските тигри - цената на прогреса

Само за няколко месеца пандемията и кризата, която завладя света, успя да измести всички други социално-обществени проблеми и да постави в центъра на вниманието КОВИД-19. Това обаче не трябва да засенчва проблеми, с които човечеството се бори от години наред, а всеки нов ден на бездействие ускорява отровата им, започнала да превръща Земята в гроб на всичко живо досега. Убийства, катастрофи, расизъм, глад, терор и още много други произтичат от ръката на човека и убиват малко по малко света, в който сме живели досега. 




Наред с всяко ново постижение на човека, самият той понася и неговото отрицателно противодействие, като унищожава не само своя живот, но и този на идните поколения. Нашумяла тема преди коронавируса бе опазването на околната среда. В тази статия ще разгледаме някои интересни идеи от азиатските страни за справяне с вредата върху природата и заобикалящата ни среда. 


КИТАЙ 

Китай е в процес на построяване на нов град ,,Гора“, чиято основна функция е да ,,изяжда“ собствените си токсични пари във въздуха, използвайки милиони на брой растения и 40 000 дървета, с което ще се подобри световният проблем с глобалното затопляне.




 Освен това, китайците са създателите на най-високия пречиствател на въздуха в света, който е на височина от 328 фута и произвежда около 10 мил.куб. метра чист въздух всеки ден!




 Индонезия 

Големите фестивали и празници са съпроводени с множество увеселителни атракции и изкушения за хората, като това руши природните слоеве във всяка сфера. За да бъде всеки празник удоволствие и за нас, и за природата, хората в Индонезия превръщат един от най-големите празници по света (Коледа) в повод за редуциране на изхвърлената пластмаса. Те използват пластмасови чаши, дискове, бутилки и много други за направата на коледна украса, която да радва малки и големи по улиците на Западна Ява. 




 Индия 

Години преди темата за опазването на околната среда да достигне обсега на всички медии и екоактивисти, племе в Индия започва да ,,тренира“ корените на големите дървета, за да създаде естествено висящи мостове, които могат да се разширяват до над 100 фута и са издръжливи от 500 до 800 години. С това се ограничава построяването на мостове там, където е възможно. 




Животът в Индия е в границата на крайности, които изпитават човешката воля и желание за живот, но ето че са открили начин да се справят не само със социално-икономическите проблеми, а и с екологичните като създават първото ,,Кафене за размяна на отпадъци“. В него получават една безплатна порция с храна в замяна на 1кг пластмасови отпадъци.






 Япония 

В Япония са създадени вестници с вградени семена на растения в тях, така че дори със започването на разлагнето им в природата от тях ще порастат нови растения. 



 Корея

 Един от основните проблеми, който принуждава хората там да носят маски ежедневно, да мият зъбите си заради вредата на праховите частици и т.н., е замърсяването на въздуха. Ето защо правителството създава ,,Първия план за столичен контрол на качеството на въздуха в Сеул (2005-2014г.) през 2005г.  



Това включва построяването на Градската стена в Сеул. Тази постройка има напълно екологично действие върху околната среда, като множеството й функции се справят с различни проблеми.




 ,,Стената“ е построена на базата на двуфасадна система, а 30% от използваната енергия идва от изцяло екологични ресурси (соларни панели), геотермални и други. Най-възхитителната атракция в сградата е Зелената стена, която влиза в рекордите на Гинес като най-голямата вертикално разположена градина в света! 




 Филипините 

Филипините държат световния рекорд за засаждане на повече от 3 милиона дървета само за час.



bottom of page