top of page
  • Sakura

Запалиха китайска влогърка по време на лайвстрийм


Китайска влогърка почина на 30-годишна възраст, след като беше запалена по време на лайвстрийм от бившия си съпруг. Lamu, известна в социалната мрежа Douyin, пуснала предаването си, както обикновено, но изведнъж картината изчезнала. Оказало се, че бившият ѝ съпруг Tang нахлул въоръжен в дома ѝ и я залял с бензин. Тъй като тя получила 90% изгаряния, сестра ѝ се обърнала с призив за помощ към феновете, които само за 24 часа събрали над 1 млн. юана. Въпреки усилията обаче и около две седмици борба за живота ѝ, Lamu починала.


Това, което предизвика широка дискусия в Weibo, е фактът, че тя е била жертва на домашно насилие и че дори след подаден сигнал, полицията не предприела мерки. През май тя решила да се разведе с мъжа си, но решението на съда било двете деца на бившата двойка да бъдат разделени, а всеки родител да получи попечителство над едно от тях. Tang започнал да я заплашва, че ако не се събере с него, ще убие повереното му дете. Макар да се съгласява, Lamu не може да издържи и накрая бяга от него. След като не успява да я открие, мъжът започва да разпитва нейните роднини, включително сестра ѝ, което довежда и до побой и над нея.


Това не е първият път, когато жертва на домашно насилие среща трудности в правната система на Китай.


По-рано тази година във водеща тема в Webio се превърна случай, при който жена става жертва на толкова брутално домашно насилие, че скача през прозореца на апартамента си, за да избяга. Впоследствие тя подава молба за развод, като дори предоставя кадри от камера за видеонаблюдение, заснела бягството ѝ. Съдът отказва да разреши развода.

Впоследствие тя качва видеото в социалните мрежи, където събира подкрепата на хиляди души и чак тогава съдът разрешава раздялата със съпруга ѝ.

Междувременно тази година Китай въведе нов 30-дневен период на „охлаждане“, преди двойките да получат развод. Законът, който ще влезе в сила през 2021 година, доведе до притеснения, че жертвите на домашен тормоз могат да бъдат принудени през този период да останат с половинките си насила.


Източник: SCMPKommentare


bottom of page