top of page

Добросърдечен учител дари спестяванията си, за да помогне на ученициПенсиониран учител, който дари всичките си спестявания от живота си в размер на около 500 000 юана (77 150 долара), за да помогне на бедните ученици в северната част на китайската провинция Хъбей, почина в сряда, съобщи Hebei Daily. Фанг Гуйфу е роден през 1922 г. Работил е в Техническия колеж в Кангжоу през 1958 г. Той е бил с увреден слух поради предишно заболяване. Никога не се е женил и е живял пестеливо. През 2014 г. той завеща спестяванията си от над 300 000 юана в помощ на бедните студенти.


На 92 години съм и предполагам, че няма да живея дълго време. Искам прахът ми да бъде разпръснат в Гранд канала Пекин-Хангжу. Имам над 300 000 юана спестявания и бих искал да ги използвам в помощ на бедните ученици" - пише в завещанието!

След това той завеща завещанието и 73-те си депозитни книги в бюрото на пенсионираните учители в колежа. На 18 декември 2014 г. колежът организира дарителска церемония, за да изпълни желанието му. На въпрос за това колко време е спестил парите, той написа: „половината от живота ми“. Десет дни по-късно, когато студенти и учители от колежа отидоха да го посетят и да изразят своята благодарност, Фанг извади още 12 депозитни книги. Колежът отказа да приеме парите му, като каза, че може да му трябват, ако някой ден се разболее. Той написа на хартията:

Не се притеснявайте. Сметките ми за медицина ще бъдат покрити от колежа. А аз съм запазил 9400 юана за себе си. Това е достатъчно.

През април 2015 г. колежът създаде стипендия Fang Guifu с негови пари за подпомагане на бедни студенти. През следващите години той дари още 100 000 юана. До 2016 г. повече от 50 студенти са се възползвали от стипендията. Когато го попитат за целта му на дарение, той пише:

Парите трябва да се използват за добро. Трябва да направя това, преди да умра.

Източник: China Daily

Comments


bottom of page